44 günlük İkinci Karabağ Savaşı'nın başlangıcından bu yana Azerbaycan'a siyasi ve manevi destek gösteren ve sonuna kadar desteğini devam ettiren kardeş ülke Türkiye, ülkemizdeki geniş çaplı imar ve resterasyon çalışmalarına aktif katılımıyla da dünyanın dikkatini çekmektedir. Son iki yılda işgalden kurtarılan topraklarda Türk şirketlerinin çalışmalarını gururla izliyoruz. Türkiye'nin dostu ve müttefiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zengilan ilinin işgalden kurtarılmasının ikinci yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliklere Devlet Başkanı İlham Aliyev ile birlikte katılması, aslında bu söylediklerimizi teyid edecek niteliktedir. Zengilan Uluslararası Havalimanı'nın açılışında Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları, Azerbaycan'da bulunan Gumlaq istasyonunun topraklarında kurulacak olan "Azerbaycan-Türkiye Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi", "Akıllı Fidanlık" ve "Dostluk Ormanı"nın açılışını yaptı. Horadız-Aghband demiryolu hattının Cebrayl semtinden geçen kesiminde külliyenin temel atma törenine katıldılar. Bölgede istikrar ve güvenliğin teminatı olarak değerlendirilen Azerbaycan-Türkiye birliğini güçlendirmeye hizmet eden adımlar, bölgenin gelecekteki kalkınmasında da önemli bir rol oynayacaktır."

Bu görüşleri Türk basınına verdiği demeçte Milli Meclis üyesi Aliabbas Salahzade tarafından dile getirildiğini bildiriyor.

Aliabbas Salahzade, Cebrail'de yapılan basın açıklamalarında bu önemli noktanın cumhurbaşkanlarının dikkatine sunulduğunu kaydederek, bugün Türkiye ve Azerbaycan'ın işbirliği ve kardeşliğinin bölgesel meselelerde hatta dünyada önemli bir unsur haline geldiğini belirterek, "İlham Aliyev'in bahsettiği Türkiye gibi güçlü bir ülke bizim kardeşimizdir. Bu bizim için büyük bir mutluluk. İkinci Karabağ Savaşı’nda ve savaş sonrası dönemde bu birliği daha da güçlendirdi. Geçen yıl imzalanan Şuşa Beyannamesi'ne göre Azerbaycan ve Türkiye her alanda müttefik oldular. Türkiye Azerbaycan birliği bölgede çok önemli bir faktördür. Bu bir barış ve istikrar faktörüdür. Ama aynı zamanda birileri hala bize karşı haksızlık yapmak istiyorsa, elbette bu faktörü ciddiye almalılar."
Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde Türkiye'nin son yıllarda büyük ilerlemeler kaydettiğini ve dünya siyasetinde bir güç merkezi haline geldiğini de sözlerine ekleyen Milletvekili, "Türkiye'deki istikrar ve gelişme ortada. Devlet başkanı İlham Aliyev'in basına yaptığı açıklamada vurguladığı gibi, bugün dünyanın birçok ülkesinde kriz yaşanıyor, ülkeler yönetilemez bir hale geliyor, ekonomik zorluklar ve sıkıntılar insanların haklı protestolarına neden oluyor. Türkiye ise büyük projelere imza atarak, bölgede söz sahibi olarak ve dünyada önemli bir güç merkezi olarak güvenle ilerliyor. Herkes bunun hesabını yapmalı ve bilmelidir ki, bu başarıların sebebi kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'dır."
"Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şanlı Zaferimizin tarihi önemi hakkında kapsamlı bir şekilde konuşurken, bu şanlı tarihin ortak tarihimiz olduğunu kaydetti. İkinci Karabağ savaşının ilk saatlerinden itibaren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'a desteğini dile getirerek, sadece Azerbaycan'ın değil, Türkiye'nin de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti. Bu siyasi ve manevi destek savaşın son gününe kadar devam etti. Bugün işgalden kurtulmuş topraklarımızda yapılan restorasyon ve imar çalışmalarında bu birliği görmekteyiz. Azerbaycan ile aynı ruh haliyle tarihi Zafere imza atmamızı kutlayan dost ülke, şu anda restorasyon çalışmalarının ölçeğini daha da genişletmek için çaba sarf ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tüm imkanlarıyla Azerbaycan'ı desteklemeye devam edeceğini kaydetti. "Bazı çevrelerde Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın batı bölgelerine bağlayacak olan Zengezur koridoru ile ilgili korku ve endişenin gerçeklikten uzak olduğunu düşünüyorum. Yani tüm Karabağ'la ilgili atılan bu adımlardan sonra böyle bir korkuya gerek yok" diyen Recep Tayyip Erdoğan, samimi adımlar atan ve Ermenistan ile görüşmelerde olumlu öneriler ortaya koyan Azerbaycan'ın bunu ortaya koyduğunu söyledi. Bu sürecin asıl amacı kalıcı barış, refah ve istikrardır." diye Aliabbas Salahzade ekledi.

Milletvekili, Azerbaycan-Türkiye birliğinin güçlenmesinin bölgede barış, güvenlik ve işbirliğinin sağlanmasında ana faktör olduğu şeklinde bir genelleme yaptı. İki kardeş ülke her zaman birlikte olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Her alanda işbirliği bölgesel çerçevenin ötesine geçerek uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bu yılın 28 Mayıs Bağımsızlık Günü'nde düzenlenen etkinliklerde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanında olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'de ilk kez düzenlenen "TEKNOFEST Azerbaycan" Havacılık ve Uzay ve Teknoloji Festivali'nde yaptığı konuşmada, "Kim Azerbaycan sevgisini Türk milletinin kalbinden söküp atabilir? Kardeşler arasına kim mesafe koyabilir? İki kardeşi hangi çizgi ayırabilir? Kim kalplerimizin arasına bir sınır çizebilir?" cümleleriyle dünyaya bir mesaj verdi. Zengin bir tarihe sahip olan Azerbaycan-Türkiye birliği ve dayanışması sarsılmazdır, her iki ülke de bu birliğe yeni kazanımlar ekliyor.’ dedi.