Bugün Ne Bekliyoruz?

 

Asya hisse senedi piyasalarında hafta boyunca süren düşüş serisinin ardından bu sabah alımların geldiğini görmekteyiz. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,40 ile Asya’daki kazançlara öncülük ederken, Japonya, Kore ve Tayvan endekslerinde de alıcılı bir seyir hakim. Bayram tatili nedeniyle kapalı olan Çin anakara piyasalarında işlemler Cuma günü başlayacak. Merkez bankalarının sıkılaştırmacı adımları, yüksek enflasyon ve yükselen enerji maliyetleriyle birlikte öne çıkan küresel stagflasyon endişeleriyle piyasalar, Ekim ayına çalkantılı bir başlangıç yaptı. Dolar Endeksi (DXY) 94 puanın, ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi %1,54 seviyesinin üzerinde gücünü korumakta. Enerji tarafında Brent petrol Salı gününden bu yana 80 USD’nin üzerinde seyrediyor. Yüksek faiz endişelerinin baskıladığı ons altında 1.745-1.770 USD aralığındaki kısa vadeli fiyatlamanın devam ettiğini görmekteyiz. ABD’nin federal borç tavanı konusunda ilerleme kaydedilmesinden destek bulan ABD endeks vadelileri bu sabah pozitif tarafta işlem görüyor. Bugün küresel piyasalarda öne çıkan veriler Almanya sanayi üretimi ve ABD’de istihdam piyasasındaki son duruma ışık tutacak haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları olacak. Yurt içinde Eylül ayı Hazine Nakit Dengesi açıklanacak. Borsa İstanbul’da 1.400 puan seviyesinde tutunmakta zorlanan BIST100 Endeksi’nde satışların hızlandığını görmekteyiz. Teknik olarak 1.400 seviyesinin aşılmaması durumunda endeks, kısa vadede 1.400-1.342 puan seviyeleri arasında dalgalanabilir.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

 

Küresel piyasalarda dün Avrupa endeksleri genelinde %1,0’in üzerinde düşüş kaydedildi ve negatif görünüm oluştu. Dax endeksi, %1,46 oranında düşüş ile en çok gerileyen endekslerden oldu. EUR/USD paritesi %0,30’dan fazla düşerek 1,15’li seviyelerde işlem gördü. Parite son 1 yılın en düşük seviyelerinde dalgalanıyor. Almanya fabrika siparişleri, Ağustos ayında beklentilerin üzerinde %7,7'lik bir düşüş kaydederek piyasalarda yaşanan hammadde darboğazı ve uzayan teslimat sürelerinin etkilerini ortaya çıkardı. İngiltere'de beklenen enflasyonu ölçen önemli göstergelerden biri olan 10 yıllık başa baş faizi 2008'den bu yana ilk kez %4'ü aştı. ABD endeksleri, %0,50’ye varan yukarı yönlü hareket kaydederek küresel borsalardan pozitif ayrıştı. Nasdaq Bileşik endeksi %0,47 oranında arttı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi gün içinde volatil olsa da günün sonuna doğru yataya geçti ve %1,52’den işlem görmeye devam etti. Dolar endeksi (DXY), %0,25 oranında artarak 94,2’ye yükseldi. Ons altın sınırlı oranda artarak 1.760 USD’nin üzerinde tutundu. Brent petrol ise %2,0’den fazla değer kaybetti ve varil başına 81 USD’nin altına geriledi. ABD’de, ADP verilerine göre özel sektör istihdamı 568 bin ile sürpriz bir şekilde arttı. Piyasa beklentisi artışın 430 bin olacağı yönündeydi.

 

BİST100 endeksi hafta ortasında %1,43 oranında düşüş yaşadı. Avrupa endekslerine paralel görünüm sergilenmesinin yanısıra endeksin işlem gördüğü saatlerde ABD vadelileri de satıcılı olarak fiyatlanıyordu. USD/TRY kuru gün kapanışına doğru yatay konuma geçerken paritedeki düşüşten etkilenen EUR/TRY kuru ise %0,30 oranında geriledi. Gram altın, %0,25 oranında artarak 503 TL seviyesinin hemen altında fiyatlandı. Türkiye'de son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı vaka sayısı 30 bini aştı.

 

Kaynak Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı