25 Eylül 2017’de bağımsızlık referandumuna giden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Türkiye siyaseti arasında ciddi bir kopma yaşandı. Öyle ki, ikili ekonomik ilişkiler durma noktasına gelirken, Türkiye, IKBY ile olan sınır kapılarını kapattı ve uçuşları durdurdu…

Referandum öncesi KDP’nin Ankara temsilcisi Ömer Merani ile yaptığım röportajda, PKK’nın sadece Türkiye için bir sorun teşkil etmediğini bilakis tüm Kürtleri ve bilhassa da IKBY’yi tehdit ettiğini altını çizerek belirtti. Merani, IŞİD tehdidi nedeniyle evlerini bırakıp IKBY’ye göç etmek zorunda bırakılan Şengalli Kürtlerin evlerine geri dönemediğini de söyledi. Zira PKK’nın bölgeye yerleşerek Şengalli Kürt gençlerini örgüte zorla götürmek istediğini ve yerel halkın bu korkuyla evlerine dönemediğini de tüm ayrıntılarıyla anlattı.

PKK, IKBY’de çıkarılan petrolden de haraç kesmek istiyor, Türkiye’deki şantiyelerden işçileri kaçırarak ve iş araçların yakarak Kürtlere hizmet gitmesini de engelliyor. Yani PKK’nın tek amacı ve misyonu, Kürtleri yokluğa, açlığa, sefalete, dinsizliğe, dilsizliğe ve kültürsüzlüğe mahkum etmek…

***

Neredeyse 40 yılı aşkın bir süredir özelde tüm Kürtlerin, totalde Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri hiç şüphesiz PKK terör örgütüdür. PKK tek başına bir örgüt olmayıp, siyasetçi Leyla Zana’nın deyimiyle 20 ülkenin kontrolü altında olan bir örgüttür. Ve yine Zana’nın deyimiyle, Kürt sorununu ancak Recep Tayyip Erdoğan çözebilir. Burası çok önemli… 

PKK şimdi de IKBY’yi karıştırarak Kürtleri kışkırtmaya çalışıyor. İki gün önce PKK, IKBY’deki sivillerin arasına girerek kışkırttı ve provoke ederek Türkiye askeri üssüne saldırttı; üsteki askeri araçlar ateşe verildi. Neyse ki olaylar daha fazla büyümeden sona erdi…

Olay sonrası hem IKBY hem de Türkiye yönetiminden peş peşe açıklamalar yapılarak yaşanan bu talihsiz olayın arkasında PKK’nın olduğu söylendi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, “Daha önce de söyledik. Topraklarımızın kullanılarak komşularımızın güvenliğinin tehdit edilmesini asla kabul etmiyoruz. Asıl nedenini ele almalıyız. Asıl sebep oradaki PKK varlığıdır.” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de dahil PKK'ya yönelik atılacak hamleler var. Dün akşam Neçirvan Barzani ile telefonda görüştüm. Gerekli tedbirleri aldıklarını söylediler. Bir daha böyle bir olaya bölgede izin vermeyeceklerini söylediler. Yerel halkı kışkırtmaya çalışıyorlar. Bunun arkasında PKK'nın olduğunu biliyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yaptığı açıklamada, “saldırganların sivillerin arasına gizlenerek, Türk askeriyle yerel halkın arasını bozmaya çalıştığını' söyledi.

***

IKBY’deki Türkiye Askeri Üssüne yapılan saldırının arkasında PKK'nın çok büyük bir planı var. Yerel kaynaklardan edindiğim bilgiye göre, PKK asıretleri provake ederek Türk üstüne saldırtıp hem Barzani yönetimi ile Türkiye'nin arasını açmak hem de Barzani yönetimini devirmek. Bu saldırıyı yapan aşiret mensuplarını gözaltına aldırarak aşiretlerle karşı karşıya gelerek bölgeyi istikrazsızlastırmak, askerlerin sivillere ateş açması ve böylece "Türk askerleri Kürtleri öldürüyor" algısı yaratmak idi ama PKK'nın hain planı tutmadı.

PKK şu anda IKBY’deki Kürt aşiretleri, “bakın, Barzaniler sizi bırakıp Türkiye’nin tarafını tuttu ve saldırıyı yapanlar hakkında gerekeni yapacağını söyledi” diyerek yeni ve daha büyük bir provokasyona hazırlanıyor.

IKBY’de sivilleri provoke edebileceğini gören PKK, bu kez Suriye ve Türkiye’de de aynı planı devreye sokmaya hazırlanıyor. Türkiye ve IKBY ynetimi bu provokasyonun arkasında PKK olduğunu net bir dille ifade ettiler.

Bölgede yaşayan Kürtlerinde aynı duyarlılıkla PKK ve yan örgütlerine prim vermemeleri gerekiyor.