Özellikle karın bölgesinde görülen kanser türleri için çok umut verici olan sıcak kemoterapi ile ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İsmail Özsan, "Sıcak kemoterapi, çok küçük kanser hücrelerini öldürebilen ve kanser hastasının tedavisine çok yardımcı olan son zamanlarda sıkça tercih ettiğimiz bir tedavi şeklidir. Orijinal adı "HIPEC-Hyperthermic İntraperitoneal Chemotherapy" olan bu tedavi yöntemi; mide, barsak, yumurtalık, hedwiton kanserleri ve karın zarı tutulumu kanserinde kullanabildiğimiz bir yöntem olup tümör çıkarıldıktan sonra uygulanır" dedi. 

 

Yaşam Süresini Artırıyor

 

Sıcak kemoterapinin tümör alındıktan sonra uygulandığını aktaran Op.Dr. Özsan, “Tedavinin klasik kemoterapiden farkı; daha küçük hücrelere daha hızlı ulaşması. Bu yönden tedavide çok fazla artı sağlayan bir yöntem" diye konuştu. Sıcak kemoterapinin, dördüncü evre hastalar da dahil olmak üzere uygulandığı hastalarda yaşam süresini artırdığını aktaran Op.Dr. Özsan, "Sıcak kemoterapi hastanın yaşam kalitesini ve süresini artıran bir tedavi şeklidir. Sıcak kemoterapi sonrası hasta yaşam sürelerinin 2 katına kadar çıktığı gözlemlenmiştir. Ancak her hasta bu tedaviyi alamaz. Hastalar, belirli tıbbi kontrollerden geçtikten sonra sıcak kemoterapi tedavisi görebilirler. Bu sebeple alanında uzman hekimler tarafından yapılması en doğru olanıdır" şeklinde konuştu. 

 

Mikroskobik Kanser Hücrelerini Yok Ediyor

 

“Rahim ve kolon kanseri cerrahisinde uygulanan kanser tedavisine umut ışığı olan sıcak kemoterapi kolorektal ve peritoneal kanser türlerinden standart kemoterapiye göre çok daha etkilidir” diyen Dr. Özsan, “Sitoredüktif cerrahi gözle görülür tüm tümörler temizlendikten sonra 42 derecede ısıtılan kanser ilaçlarının cihaz ve el yardımıyla karın içine uygulanmasıdır. Mikroskobik kanser hücrelerini yok etmeyi hedefleyen konsantre bir tedavidir. Standart kemoterapi ile vücudun maruz kaldığı yan etkileri en aza indirir. Bu tedavi yöntemi maksimum ve en etkili dozda ilaç uygulanmasına olanak sağlar. Hipek uygulanmadan önce hasta titizlikle değerlendirilip bu tedavi için uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hastanın yaşı genel sağlık durumu ve kanserin evresi de değerlendirmedeki önemli kriterler arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu. 

 

Kaynak:BSHA

Hibya Haber Ajansı