BM Sözcüsü Stephane Dujarric'in yorumları, Sudan'daki darbe karşıtı protestocuların geçen ayki devralmadan bu yana en kanlı gün olan Perşembe günü 15 sivilin öldürülmesinin ardından protestolarını hızlandırma sözü vermelerinin ardından geldi.

Dujarric, "İfade ve toplanma özgürlüğü her Sudanlıya tanınan temel insan haklarıdır" diyerek, "kendilerini barışçıl bir şekilde ve misilleme korkusu olmadan ifade etme fırsatına sahip olmaları gerektiğini" de sözlerine ekledi.

General Abdel Fattah Al-Burhan'ın Sudan'ın sivil yönetime geçişini raydan çıkarmasından üç haftadan fazla bir süre sonra, demokrasi yanlısı aktivistler sokaklarda giderek daha tehlikeli bir meydan okumayla karşı karşıya.

Çarşamba günü protesto hareketiyle bağlantılı sağlık görevlilerinin ölümleri, 25 Ekim darbesinden bu yana ölü sayısını en az 39'a çıkardı.

Son şiddet, darbeden bu yana ekonomik yardımı askıya alan Batılı devletlerden kınama aldı. Ekonomik baskıya rağmen - Sudan'ın umutsuzca yardıma ihtiyacı var - krizden çıkmak için arabuluculuk çabaları durdu.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly Phe'nin Hartum'daki son görüşmeleri hakkında "biraz olumlu" ifade ederek bunun "gerçekten kritik bir an" olduğunu söyledi.

Nijerya'nın başkenti Abuja'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günkü kan dökülmesinden "derin endişe" duyduğunu söyledi.

Cinayetleri kınadı ve orduyu barışçıl gösterilere izin vermeye çağırdı.


Protestocular, polisin Çarşamba günkü protestolar sırasındaki davranışlarını, ordunun konumunu sağlamlaştırmaya çalıştığının son işareti olarak öncekinden daha agresif olarak nitelendirdi.

Ordu, barışçıl protestolara izin verildiğini söyledi, ancak internet hizmetleri Perşembe günü Sudan'a geri dönerken sokak çatışmaları Hartum'u tekrar salladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Çarşamba günkü cinayetleri kınayarak, "Protestoculara karşı gerçek mühimmatın yeniden kullanılması tamamen utanç verici" dedi.

Perşembe günü, Çarşamba günkü şiddetin en kötüsünü gören Hartum'un ikiz kasabası Bahri'de çatışmalar bildirildi.

Bir görgü tanığı, güvenlik güçlerinin dağılan ve yeniden toplanan protestocular tarafından kurulan barikatları kaldırmak için göz yaşartıcı gaz ve gerçek mühimmat kullandığını söyledi. Nil'in karşısındaki Omdurman'da bir tanık, güvenlik güçlerinin barikatları kaldırdığını ve protestocuları tutuklarken göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi.

Hartum'un doğusundaki protesto hareketini koordine eden bir grup mahalle direniş komitesi yaptığı açıklamada, darbeye karşı "açık bir tırmanış" ilan etti.

Komitelerin üst düzey bir üyesi, “Şu anda darbeye karşı tırmanışı artırmak için direniş komiteleri arasında istişare halindeyiz” dedi.

Önceki gösterilerde öldürülen insanların fotoğrafları Çarşamba günkü protestolar sırasında havada tutuldu.

Kriz Grubu'ndan Jonas Horner, "Çarşamba günkü şiddetin, sokağın darbeye karşı sertliğini azaltmak (azaltmak) için bir şey yapacağını düşünmüyorum" dedi.

Dış Basın