Dün sormuştuk, “TCMB verileri açıklayınca bakalım yabancılar geçen hafta ne kadar hisse almış” diye.  384 milyon dolarcık almışlar. Böylece son bir ayda 1.2 milyar dolarlık alım yapmış oldular. Borsada büyük yükseliş rallisinde başlangıçta olmasa da yeni rekorlara götüren kısmında kesinlikle yabancılar var. Tabi, hazır alıcıyı bulan yerlilerin mal azaltımına gittiği şeklinde de yorumlanabilir.

 

Dün de BIST 100 endeksi dünü % 0.38 artışla, 1,819.23 puandan kapattı. En çok değer kaybeden endeks %2 ile ulaştırma oldu. Çünkü dünyada G.Afrika kaynaklı virüs varyantı haberi endişe yarattı. İngiltere 6 afrika ülkesini kırmızı listeye aldı. Zaten Avrupa’da geçen hafta önlemler artırılmaya başlanmıştı. Hollanda, Avusturya’da tepki gösterileri bile oluyordu. Almanya’nın çoğu noel pazarını açmama kararı ülkede tepki çekti. 

 

Bu sabah Asya’da endeksler % 2 civarında kayıptalar. ABD’de ise Şükran günü nedeniyle dün borsalar kapalıydı, bugün yarım gün açık olacak ama vadelilerde % 1i aşan kayıp var. Tabi, bu durum bugün “Black Friday” coşkusunu ne kadar etkiler bilinmez.

 

Diğer taraftan dolara olan yönelimle dolar endeksi 97 sınırına geldi. Dün akşamdan beri gelişmekte olan ülke paraları % 0.4 değer kaybetti. TL ise % 2 değer kaybı ile yine öne çıkmış durumda.

 

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de Cuma’dan sonra 30 Ekim 2020 depremi sonrasında inşa edilen konutlarının teslim törenine katılacak. TBMM plan ve Bütçe komisyonunda ise Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülecek.

 

STRATEJI

BIST100 Ekim başında başladığı harekette tarihi rekorları yenileyen bir ralliyi sürdürüyor. TL’nin değersizleştiği süreçte endeksi taşıyan hisselerdeki artışla BIST 100 Endeksi 1830’a ulaştı. Piyasa coşkusu bugün yavaşlayabilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı