Savaştan kaçan Suriyeliler ile IŞİD savaşçılarının ailelerini barındıran el Hol kampından çıkarılacağı açıklandı.


ABD'nin de destekleriyle Suriye'nin kuzey ve doğusunun büyük bölümünü IŞİD'ten alındı. O zamandan beri hapishanelerde binlerce şüpheli ile sayıları çoğu yabancı on binlerce olan eşleri ve çocukları kamplarda yaşıyor.
Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, sadece El Hol kampında yaklaşık 28 bin Suriyeli, 30 bin Iraklı ve birçok milletten yaklaşık 10 bin yabancı olmak üzere yaklaşık 65 bin kişi bulunuyor. BM Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre, bunların arasında 60'tan fazla ülkeden yaklaşık 40 bin çocuk bulunuyor.
Bölgenin ana askeri gücünün siyasi kanadı Suriye demokratik konseyinin (ŞDK) eş başkanı Riyad Derar, "Suriye uyruklular El Hol kampından ayrılacak ve sadece yabancılar kalacak." dedi.
Derar AFP haber ajansına verdiği demeçte, "El Hol'da, IŞİD grubu savaşçılarının Suriyeli akrabaları var ve onlar da ailelerinden gelen garantilerle serbest bırakılacaklar." dedi.
SDC'den İlham Ahmed de "Suriyelilerin kamptan tamamen boşaltılmasına karar verilecek" dedi. Başbakan, "kampta kalmak isteyenlerin, bunun yönetimin sorumluluğunda olmayacağını" da sözlerine ekledi.
Iraklılar, çoğu IŞİD savaşçılarının akrabaları olan Batılı uyruklulara da ev sahipliği yapan El Hol'daki yabancıların büyük kısmını oluşturuyor.