Arab News'in haberine göre, iyileşen küresel ekonominin petrol fiyatlarını yükseltmesi ve Krallığın daha fazla ham petrol pompalamasına izin vermesiyle, Suudi Aramco'nun karı bir önceki yılın ikinci çeyreğinde 95.47 milyar SR'ye (25.46 milyar$) yükseldi.

Petrol devi, bunun yüzde 288'lik bir artışı temsil ettiğini ve COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi, aşı kampanyaları, teşvik önlemleri ve kilit pazarlardaki faaliyetlerin hızlanması ile desteklenen yüksek petrol fiyatları ve küresel talepteki toparlanma ile bağlantılı olduğunu söyledi. Tadawul dosyalama.

Bu, ekonomistlerin tahmini medyanı olan 24,7 milyar doların biraz üzerindeydi—Bank of America 24 milyar dolar öngördü; JPMorgan 23.7 milyar dolar tahmin ederken, Al-Rajhi Capital 25.3 milyar dolarlık en yüksek tahmine sahipti.

Araştırma başkanı Mazen Al-Sudairi, "Petrol devi Al-Rajhi Capital'in beklentilerinin ötesinde sonuçlar elde etti" dedi.

Aramco CEO'su Amin Nasser, "Üç aylık sonuçlarımız dünya çapında enerji talebinde güçlü bir toparlanmayı yansıtıyor ve küresel toparlanma ivme kazanırken 2021'in ikinci yarısına daha dirençli ve dirençli giriyoruz." dedi. söz konusu. bahsi geçen.

 

“COVID-19 varyantlarının yarattığı zorluklar hakkında hala bazı belirsizlikler olsa da, değişen piyasa koşullarına hızlı ve etkili bir şekilde uyum sağlayabileceğimizi gösterdik” diye ekledi.

Büyük ekonomiler yeniden açıldıkça ve daha fazla aşı mevcut hale geldikçe petrol talebi artıyor ve ham petrol bu yıl yaklaşık yüzde 40 arttı. Geçtiğimiz iki hafta içinde BP PLC, Chevron Corp. ve Royal Dutch Shell PLC, pandeminin en kötüsünün geride kaldığından emin olarak hisse geri alımlarını ve ödemelerini artıracaklarını söylediler. Nasır daha sonra gazetecilere pandeminin "açıkça bitmekten çok uzak" olduğunu söyledi.


Delta varyantının özellikle Çin'de yayılması, kısa vadeli talep görünümüne aşağı yönlü risk eklediğinden, petrol fiyatları geçen yılın Ekim ayından bu yana en kötü haftasını yaşadı. Brent ham petrolü yüzde 7 düşüşle varil başına 70.70 dolara geriledi. Nasser gazetecilere verdiği demeçte, küresel petrol talebinin COVID öncesi seviyelerin altında kaldığını, ancak gelecek yıl günde 100 milyon varile yakın rekor seviyelere ulaşması gerektiğini söyledi.

Sağlam kârlılığa ve nakit pozisyonuna rağmen şirket, 70.33 milyar SR'lik bir temettü beyan ettiği için diğer Big Oil'in arkasında yer alıyor. Aramco'nun belirtilen temettü verimi kabaca yüzde 4 iken BP, Chevron ve Exxon Mobil Corp. yüzde 5'ten fazla ödüyor.

 

Uluslararası gösterge Brent ham petrolünün fiyatı bu yıl yaklaşık yüzde 40 yükseldi ve dört ayın en büyük haftalık düşüşünün ardından Cuma gününü 70.70 dolardan kapattı.

Petrol devi, portföy optimizasyon stratejisinden yararlanarak son aylarda milyar dolarlık anlaşmalar yaptı.

"Tarihi 12,4 milyar dolarlık boru hattı anlaşmamız, portföy optimizasyon programımızda önemli ilerlemeyi temsil eden uluslararası yatırımcılar tarafından uzun vadeli iş stratejimizin bir teyidiydi. 6 milyar dolarlık tarihi sukukumuz, sağlam bilançomuzu güçlendirerek fon kaynaklarımızı daha da çeşitlendirdi ve yatırımcı tabanımızı genişletti. Nasser “Bir kez daha hissedarlarımıza 18,8 milyar dolar temettü ödedik.”

Şirketin özellikle sürdürülebilirlik ve düşük karbonlu yakıtlara odaklanan bir dizi stratejik program üzerinde ilerleyeceğini söyledi.

Şirketin yeni varlıkları satma ve yeniden kiralama stratejisi hakkında yorum yapan Nasser, Asharq Business TV'ye böyle bir yatırımın Suudi Aramco'nun Krallık'ta büyük yabancı yatırım çekmedeki rolünü artırdığını söyledi.

Nasser, Aramco'nun Haziran ayında petrol boru hattı işinin yüzde 49'unu Washington DC merkezli EIG Global Energy Partners'ı içeren bir konsorsiyuma 12,4 milyar dolara satmasından bahsediyordu.

Aramco'nun sermaye harcaması ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 7.5 milyar dolar oldu.