El Cezire'nin haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin petrol üretimini artırmak için Suudi destekli bir planı kabul etmeyi reddetmesi, her iki ülke de ekonomilerini çeşitlendirmeye ve uzun vadeli bir geçişi yönetmeye çalışırken, iki geleneksel Körfez müttefiki arasında ortaya çıkan rekabetin sonuncusu petrol endüstrisi.

BAE ile Suudi Arabistan arasında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim artışlarına ilişkin olağan dışı tartışma, petrol fiyatlarını değişken tuttu. Pazartesi günkü OPEC toplantısı iptal edildi ve henüz yeniden planlanmadı, bu da piyasada belirsizliğe yol açtı.
Suudi Arabistan, OPEC üreticilerinin petrol üretimini Ağustos'tan Aralık 2021'e kadar aşamalı olarak günde toplam iki milyon varil (bpd) artırma ve kalan kesintileri gelecek Nisan'da planlandığı gibi sona erdirmek yerine 2022'nin sonuna kadar uzatma planını destekliyor.

Ancak oybirliğiyle karar almaya dayanan OPEC, Pazartesi günü BAE'nin kendi üretim kotasının yukarı revize edilmesini talep ettiğinde bu planın çözüldüğünü gördü, bu da üretimi daha da artırmasını sağlayacak bir hareket.

BAE, üretimi yıl sonuna kadar günde iki milyon varile çıkarmayı destekleyebileceğini söylerken, üretimde kesintiyi Nisan'ın ötesine uzatmanın "BAE'ye haksızlık olacağını" söyledi.

BAE, küresel ekonomik toparlanmanın ardından arzı şimdi artırarak, ekonomik çeşitlendirme planlarını desteklemek için gereken geliri artırabileceğini umuyor.

Suudi Arabistan, çok büyük bir artışın fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceği, yatırımları boğabileceği ve daha sonra arz sorunlarına yol açabileceği konusunda temkinli.

 

Karantinalara eşlik eden petrol fiyatlarındaki çöküş, Körfez ülkelerinin hala petrodolara ne kadar bağımlı olduğunu hatırlattı. OPEC'in en yüksek petrol talebinin 2030'ların sonunda sabit kalabileceğini ve düşmeye başlayacağını tahmin etmesiyle birlikte, ülkeler ekonomik modellerini çeşitlendirme konusunda artan bir baskı altında.

Londra'daki Chatham House'da Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı'nın ortak üyesi olan Adel Hamaizia, OPEC anlaşmazlığının Suudi-Emirlik farklılıklarını kamuoyuna yansıtmasına rağmen, rekabetin birkaç yıldır kaynadığını söyledi.