Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan ile Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry arasında Kudüs' teki gelişmeler hakkında yapılan görüşmeler sonrasında geldi.
Mısır dışişleri bakanlığı sözcüsü Ahmed Hafez, bakanların "Filistin arenasındaki hızlı gelişmeler ve İsrail'in El Aksa camisinin yerleşkelerine son akınları" görüştüğünü belirtti.
Shoukry, Mısır'dan Prens Faysal'a İsrail'i "bu ihlalleri uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak durdurma ve Filistinli sivil için gerekli korumayı sağlama sorumluluğunu üstlenmeye" çağıran bir açıklama hakkında bilgi verdi.
İki bakan, Filistinlilerin meşru haklarını zedeleme amaçlı tüm yasadışı uygulamaları reddettiklerini de doğruladı.


Krallığın dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, çağrı sırasında ülkelerin arasındaki ilişkileri ve işbirliğini ilerletme yollarının da gözden geçirildiğı belirtildi.


Pazartesi günü erken saatlerde Mısır, İsrail güçlerini Kudüs'teki El Aksa camisine baskın düzenlediği, Filistinli ibadet edenleri yerleşkenin içinden sınır dışı ettiği ve erişimlerini reddettiği için şiddetle kınadı.
Dışişleri bakanlığı, İsrail'i "daha fazla gerginlik ve tırmanışa yol açacak" bu hızlı ve tehlikeli gelişmelerle ilgili sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.


İsrail'in 1967'de Kudüs'ü ele geçirmesini kutlaması öncesinde, Pazartesi günü yerleşkede Filistinlilerle İsrail polisi arasında yenilenen çatışmalarda 300'den fazla kişi yaralandı.
Mısır, özellikle Ramazan ayında El Aksa'nın kutsallığını ihlal eden tüm uygulamaların durdurulması gereğini de vurguladı.


"Bu, uluslararası hukukun kurallarına uygundur ve Kudüs'ün Arap, İslami ve Hristiyan kimliğini ve kutsal mekanlarını hedef almamakla birlikte, El Aksa Camii yerleşkesindeki ve Doğu Kudüs'ün geri kalanındaki Filistinli sivillere her türlü korumayı sağlamak içindir.
Devlete ait WAM'ın haberine göre, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed de işgal altındaki Doğu Kudüs'te meydana gelen şiddet olaylarından duyduğu endişeyi dile getirdi, çok sayıda masum sivil yaralandı.
Veliaht prens, Ürdün Başbakanı Bisher Al-Khasawneh ile yaptığı görüşmede, "insani değer ve ilkelerle bağdaşmayan her türlü şiddet ve nefreti ve Kutsal Şehir'de gerginliğin devam etmesine yol açan ve El Aksa camisinin kutsallığını ihlal eden saldırı ve uygulamaların durdurulmasının önemini" kınadığını söyledi.
Cuma gününden bu yana devam eden şiddet olayları, Yahudi yerleşimcilerin doğu Kudüs'teki yakın Şeyh Jarrah mahallesinden çok sayıda Filistinli aileyi tahliye etme hedefinden beslenen Kudüs'ün 2017'den bu yana en kötüsü oldu.


Başlangıçta Pazartesi gününe hazırlanan davada Filistinlilerin temyiz başvurusuyla ilgili bir Yüksek Mahkeme duruşması, gerginlikler nedeniyle adalet bakanlığı tarafından geri çekildi.
BM Güvenlik Konseyi, Tunus'un talebi üzerine Pazartesi günü huzursuzlukla ilgili gayrı resmi bir toplantı yaptı ve Arap Birliği dışişleri bakanları ve İslam İşbirliği Teşkilatı Salı günü acil oturumlar düzenleyeceklerini açıkladı.