'Herat Aslanı' geçen ay Taliban'dan gelen artan tehdidin ortasında batı kentinde cephe hatlarına geri döndü.
Taliban, Herat kentinde Afgan hükümeti adına savaşan önde gelen yerel komutan İsmail Han'ı ele geçirdi.

Reuters haber ajansına göre, eyalet meclis üyesi Ghulam Habib Haşimi Cuma günü yaptığı açıklamada, Afgan hükümeti için savaşan en yüksek profilli komutanlardan biri olan Khan'ın Taliban ile yapılan bir anlaşmanın parçası olarak eyalet valisine ve güvenlik yetkililerine teslim edildiğini söyledi. .
Anlaşmayla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Daha sonra Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid tarafından teyit edilen Khan'ın yakalanması, bir haftadan biraz fazla bir süre içinde 18 eyalet başkentini hükümet kontrolünden çıkaran bir saldırının ortasında geldi.

Taliban savaşçıları Perşembe günü batı Afganistan'da İran sınırına yakın büyük bir şehir merkezi ve ülkenin en kalabalık üçüncü şehri olan Herat şehrine girdi.

70'lerinde olduğuna inanılan ve görünüşe göre Taliban savaşçılarının elinde olduğuna inanılan Khan'ı gösteren fotoğraflar ve videolar, hemen doğrulanmasa da sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı.

Khan'ın sözcüsü daha sonra AFP haber ajansına, komutanın Taliban ile müzakerelerin ardından eve dönmesine izin verildiğini söyledi.

Khan, 1980'ler boyunca savaştığı 1979 Sovyet müdahalesini tetiklemeye yardımcı olan hükümet karşıtı ayaklanma sırasında ülke savaşlarına dahil olması nedeniyle yaygın olarak "Herat Aslanı" olarak bilinir.

Temmuz ayında cepheye dönüşü, şehre yönelik artan tehdidin açık bir işaretiydi ve savaşçıları Taliban'ın ilerlemesini köreltmekle suçlandı.

(Dış Basın)