Afgan güvenlik yetkilileri, silahlı grupların ülke genelinde hızlı askeri ilerlemelerini sürdürürken, Taliban savaşçılarının İran ile önemli bir sınır kapısı da dahil olmak üzere Afganistan'ın batısındaki önemli bir bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Geçen hafta, Taliban, yabancı güçlerin 20 yıllık müdahaleyi sona erdirmesi ve iç güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle beş ülkeyi (İran, Tacikistan, Türkmenistan, Çin ve Pakistan) sınırlayan bölgeleri ele geçirdi.

Özbekistan sınırındaki kuzey Belh ilinde de Taliban savaşçıları ile Afgan hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İki üst düzey güvenlik yetkilisi, Reuters haber ajansına, isminin açıklanmaması koşuluyla, Herat ilindeki İran ile İslami Qala sınır kapısının Taliban'ın eline geçtiğini ve Afgan güvenlik ve gümrük yetkililerinin sınırın ötesine kaçtığını söyledi.

İran'ın resmi servisi Al Alalam TV, Afgan askerlerinin Taliban'dan kaçmak için sınır kapısından İran topraklarına girdiğini bildirdi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tarık Arian, haberleri yalanladı ve sınır kapısının hâlâ hükümet güçlerinin kontrolünde olduğunu söyledi.

Başka bir güvenlik yetkilisi, Taliban savaşçılarının Herat'ta çatışma dışı beş bölgeyi ele geçirdiğini söyledi.

Bu haftanın başlarında, 1000'den fazla Afgan güvenlik personeli Tacikistan'a kaçtı ve Taliban, aynı zamanda Çin ve Pakistan sınırındaki kuzey Badakhshan eyaletinin çoğunu ele geçirdi.

Savunma bakanlığı, Perşembe günü erken saatlerde, Afgan hükümet güçlerinin, Çarşamba günü Taliban tarafından saldırıya uğrayan batıdaki Badgis eyaletinin başkenti Qala-e-Naw'ın kontrolünü yeniden ele geçirdiğini söyledi.

Bakanlık, bölgeye yüzlerce askerin konuşlandırıldığını ve Taliban'ın daha önce polis karakolu da dahil olmak üzere şehirdeki önemli hükümet binalarını ele geçirdiği Qala-e-Naw'ın eteklerinde çatışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.


Savunma bakanlığı sözcüsü Fawad Aman, "Şehir tamamen kontrolümüz altında ve şehrin eteklerinde Taliban'a karşı operasyonlar yürütüyoruz" dedi.

Bakanlık, savaşçıların son saldırılarında girdikleri ilk büyük eyalet başkenti olan Qala-e-Naw sınırındaki operasyonlarda 69 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü söyledi.

Badgis eyaletinin geri kalanı Taliban'ın elinde. Batılı güvenlik yetkilileri, Taliban'ın Afganistan'da 100'den fazla siteyi ele geçirdiğini söylüyor.

Taliban, ülkenin yarısından fazlasını oluşturan 34 ilde 200'den fazla ilçeye sahip olduğunu söylüyor. Ana şehirler hükümet kontrolü altında kalır.

Grup haftalardır zemin kazanıyor, ancak ABD'nin ana Afgan üssünü tahliye etmesi ve 2001'de Taliban hükümetinin devrilmesiyle başlayan müdahaleyi fiilen sona erdirmesiyle hareketini hızlandırdı.

Taliban'ın ilerleyişi özellikle uzun süredir uzak tutuldukları kuzey illerinde göze çarpıyor.

Hükümet ve grup arasındaki dur-kalk barış görüşmeleri başarısız olmaya devam ediyor. Taliban heyetleri İran'ı ziyaret etti ve Moskova'ya gitti.

ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi kararını savunan Başkan Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın tüm ülkeyi ele geçirmesini beklemediğini ve Afgan ordusuna güvendiğini söyledi.

 

(Dış Basın)