Taliban, Afganistan'ı "özgür ve egemen" bir ulus ilan etti ve son ABD birliklerinin Kabil havaalanından ayrılmasından sonra dünyanın geri kalanıyla "iyi ilişkiler" sürdürme sözü verdi.

20 yıllık ABD işgalini sona erdirdikten sonra başkentin havaalanının kontrolünü ele geçirdi ve 2001'de devrildikten sonra Taliban'ın iktidara dönüşünü sağlamlaştırdı.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Washington'un çekilmesini "tarihi bir an" olarak selamlarken ve savaşın parçaladığı ülkeye güvenlik getirme sözü verirken, Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı çevresinde kutlama silah sesleri yankılandı.

Taliban Kabil havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Afganistan İslam Emirliği'nin özgür ve egemen bir ulus olduğundan şüphemiz yok. Amerika yenildi." dedi ve ekledi: "özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı ve İslami değerlerimizi koruyacağına söz veriyoruz."Taliban "her şey dahil bir hükümet" kurma, kadın haklarına saygı gösterme, onlarla savaşanları affetme ve Afganistan'ın teröristler için bir sığınak haline gelmemesini sağlama sözü verdi.

 

(Çeviri Haber-Dış Basın)