Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Sakarya doğalgaz sahasında yılda 15-20 milyar metreküp üretim yapabiliriz, bu yıl iki kuyu daha açabiliriz" dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya doğalgaz sahası için 25 yıllık işletme planı yaptıklarını ve bu dönemde sahadan yılda ortalama 15-20 milyar metreküp üretim yapılabileceğini söyledi.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Zirvesi'nde konuşan Dönmez, “25 yıllık operasyonel bir üretim planı öngördük. Biraz hızlanırsak 20 yıl, geciktirirsek 30 yıl olabilir. Bu da demek oluyor ki, maksimum seviyelerde yıllık ortalama 15-20 milyar metreküp bir üretimden bahsediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğal Gaz İşletme Tesisleri Temel Atma Töreni sırasında Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp yeni doğalgaz bulunduğunu açıkladı.
 Erdoğan, Karadeniz'deki toplam gaz keşfinin 540 milyar metreküpe ulaştığını belirtti.

Sözcü'de yer alan habere göre Dönmez, bu yıl Sakarya doğalgaz sahasının güney ve batısında arama amaçlı bir kuyu daha açabileceklerini, artık sahanın yapısına hakim olduklarını ve yeni kuyular açabileceklerini ifade etti.

Dönmez, “Keşif çok belirsiz bir alan ve her çalışma isabet oranlarını artırarak ilerliyor. Artık daha rahatız, sahadaki hidrokarbon rezervinin yapısına hakimiz. Arkadaşlar artık neredeyse hiç sondaj gerektirmeden sismik sonuçlarla tahminde bulunabilirler. "Ek keşifler yapabileceğimize dair geçmişe göre çok daha eminiz.’’ dedi.

Dönmez, Mısır'la ikili ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik çabalara değinerek yaptığı konuşmada, Mısır ile Türkiye'nin enerji bakanları arasında ikili bir mekanizma kurmanın mümkün olup olmadığı sorulduğunda, "Olabilir, henüz böyle bir temas yok. İş dünyası üzerinden bazı dolaylı temaslar var ama tabii ki uygun şartlar olursa bunlar konuşulabilir.” dedi.


Kaynak: Sözcü