TCMB  beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artırımına giderken faizleri % 17.00’den % 19.00’a çıkarttı. Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda 2021 yıldonu enflasyon hedefini dikkate alarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşuna kadar sıkı para politikasındaki duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini vebu beklentiler doğrultusunda faiz artırımına gidildiğini açıkladı. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapacaklarını da kaydeden TCMB böylelikle 6 Kasım’dan bu yana sürdürdüğü güçlü Merkez Bankası imajını da sürdürerek piyasalara olumlu mesaj vermeye devam etti. Karar sonrası Türk Lirası’da güçlenme görülürken kurlarda aşağı yönlü baskı artmış oldu.

Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda küresel büyüme görünümünde iyileşmeye karşın uluslararası emtia fiyatlarında artışın enflasyonu yukarı yönlü tetiklediğine dikkat çekerken iktisadi faaliyetlerin güçlü bir seyir izlediğini söyledi. Özellikle salgına bağlı kırıtlamaların yani yavaş yavaş kalkan yasaklarla cafe, restaurant, lokanta, hotel vb hizmet sektörüne bağlı işletmelerin açılmaya başlanmasıyla hizmet sektöründeki iyileşmenin artacağına ve bunun büyüme üzerinde pozitif etki yaratabileceğine işaret etti. Salgın döneminde yüksek kredi büyümesinin birikimli etkilerinin ve güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışların cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam edeceğini söyledi.

Enflasyon noktasında Merkez Bankası, iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettirdiğinin altını çizdi. Kalıcı fiyat istikrarının ve % 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki dengenin, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. TCMB ayrıca fiyat istikrarının sağlanmaya başlanması halinde ülke risk priminde düşüş, ters para ikamesinin başlamasını ve döviz rezervlerinde artışın sağlanabileceğini bunlarında finansal istikrara olumlu etki yaratmasını beklediklerini ortaya koydu.

TCMB faiz kararı sonrası Usd/Try paritesinde düşüşlerin devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak baktığımızda kademeli bir şekilde önce 7.20 ve buranın kırılması halinde tekrar 6.90’lara kadar düşüşler söz konusu olabilir. Yukarıda ise kritik direnç bölgemiz 7.75 olarak ön plana çıkmakta.  Bist100 endeksi de finansal yapının destekleneceği güçlü makro ekonomik yapının sürdürüleceği beklentileri ve faiz artışı sonrası tekrar reel faizlerde artışın yaşanmasıyla birlikte 7 haftadır süren yabancı sermaye çıkışının durup aksine tekrar ülkeye geleceği beklentileri yükseliş göstermekte. Teknik olarak BİST100’de biraz daha temkinli olunmalı. 1580’nin üzerinde 1600 direnci görülebilir. 1553 desteği hala çok kritik. 1553 seviyesinin altına inersek tekrar satış baskısı başlayabilir.

 

Kaynak ACAR MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ / ONUR ALTIN

Hibya Haber Ajansı