Geçen hafta BIST 100 Endeksi % 3 yükselerek 2,053 puandan kapandı. Global borsalarda da tepki geldiğini gördük çünkü Rusya'nın Ukrayna işgalinde bir iyimserlik doğdu. Öyle ki Brent petrol varil fiyatı 131 doları gördükten sonra düştü hatta bu sabah da düşüşünü sürdürerek 107 dolara geriledi. (Demek ki akaryakıta bir indirim gelmeli) Savaşan iki taraf bugün de masaya oturacak.

Geçen haftanın önce çıkan bir haberi de Türkiye Varlık Fonu’nun HALKB ve VAKBN'da sermaye artışı yaparken TTKOM'un çoğunluğunu satın almak için anlaşma imzaladığını duyurması oldu. Cuma günü de 2021'e ait mali tabloların son gönderim tarihiydi. Yoğun bilançolar geldi. Örneğin BIM, VESTL, ALARK, YATAS kârlılıkta beklentileri ciddi aştı.

Makro anlamda Cuma günü gelen verilerde cari açıkta Ocak verisi moralleri bozarken aynı ay imalat sanayi sektörü endeksinin % 3.1 azalması dikkat çekti.

Bu haftanın gündeminde Merkez Bankaları ön planda olacak. Çarşamba günü FED kararı önemli. Faiz artırımı banko. Perşembe günü ise TCMB kararı var. Beklenti değişiklik olmayacağı yönünde. Aynı gün İngilte MB ise faiz artıracak gibi. Cuma günü ise Japonya MB güvercin duruşunu bozmadan pas geçmesi bekleniyor. Rusya Merkez Bankası da Cuma günü bir araya gelecek. 

STRATEJI

Kurdaki değer kaybı ve Endeksin yükselişi beraber sürüyor.  Rusya-Ukrayna işgal sürecinde piyasalarda artan volatilite nedeniyle BIST100 Endeksinde 2000 seviyesi üstü pozitif, altında ise hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı