Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, füzelerin Almanya’dan sevk edildiğini belirtti ancak konuya ilişkin teknik detay vermedi.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise, iki Patriot hava savunma sisteminin Ukrayna’ya teslimat için hazırlandığını doğruladı. Pistorius, 14 Temmuz’da ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile Pentagon’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Almanya’nın füzelerin transfer masraflarını üstleneceğini ancak lojistik, teknik ve finansal ayrıntıların hâlâ netleşmediğini söyledi. Bakan, Ukrayna’nın acil ek hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Detaylar çözülebilir görünüyor ve çalışmalar derhal başlayacak" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Trump, 14 Temmuz’daki açıklamasından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir temas kurmadığını belirtti. Trump, Rusya ile ticaret yapan ülkelere yaptırım uygulanmasının önüne geçmek amacıyla Rusya’ya ateşkes sağlanması için 50 günlük bir süre tanındığını hatırlattı. Başkan, bu sürenin sonunda anlaşma sağlanamazsa durumun kötüleşeceği uyarısında bulundu ancak 50 günün kesin süre olmadığını da ekledi.
Trump, ayrıca Financial Times’ın haberine ilişkin soruları yanıtladı. Gazete, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i, ABD’den uzun menzilli silahlar sağlanması halinde Moskova’yı vurup vuramayacakları konusunda teşvik ettiğini iddia etmişti. Trump, 15 Temmuz’daki açıklamasında ise Zelenskiy’nin Moskova’yı hedef almaması gerektiğini savundu ve ABD’nin uzun menzilli silah tedariki konusundaki ihtimallerini küçümsedi.
Bu gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği yetkilileri Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu silahların temini için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Slovakya’nın son yaptırım paketinin gecikmesi nedeniyle AB, Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketini henüz karara bağlayamadı. AB Dış Politika Sorumlusu Kaja Kallas, 15 Temmuz’da yaptığı açıklamada, "Bugün anlaşmaya varamadığımız için üzgünüm, ancak yarın karar alınmasını umuyorum" dedi.
Hibya Haber Ajansı