ABD istihbaratının ocak ve şubat aylarında Beyaz Saray ile Kongre'ye gönderdiği raporlarda, yeni tip koronavirüsün (Covit 19) 'pandemi' halini alacağı uyarısında bulunduğu iddia edildi.

The Washington Post gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD istihbaratının ocak ve şubat ayındaki raporlarında, hem Trump yönetimini hem de Kongre'yi, Çin'de görülen Kovid-19 konusunda uyardığı belirtildi. 

Raporlarda virüsün ne zaman ABD'ye ulaşacağı konusunda bir tahminde bulunulmuyordu ancak Çin'deki salgının gerçek boyutunun saklandığı ve yakında bir 'pandemi' halini alacağı ifade ediliyordu.

Haberde şöyle denildi:

"Sürekli gelen raporlara rağmen, Trump, virüsün ABD'ye yönelik tehdidini küçümsemeye devam etti. Aynı şekilde Kongre üyeleri de Kovid-19 bu ay başında ülkede ciddi bir hal alana kadar, bu durumu önemsemedi." 

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Hogan Gidley iddialara yönelik şu açıklamada bulundu:

"Medya ve Demokratlar sadece saçma ve gayrimeşru bir azil sürecine odaklanırken, Başkan Trump, Amerikan halkının sağlığını, varlığını ve güvenliğini korumak için tarihi, agresif önlemler almıştı. Adı açıklanmayan korkak kaynakların tarihi yeniden yazmaya çalışması, mide bulandırıcı, aşağılık ve utanç vericidir."

Johns Hopkins Üniversitesi'nin açıklamasına  göre, ABD'de Kovid-19 kaynaklı vaka sayısı 14 bin 322'ye, ölü sayısı ise 210'a ulaştı.