Protestoculargece geç saatlerde Cumhurbaşkanı Kais Said'in kararını neşeli haykırışlar, kornalar ve Tunus bayrakları sallayarak kutladılar.

Ancak karşıtlar ise onu Tunus'un genç demokrasisini tehdit eden gücü ele geçirmekle suçladı.

Bunların başında parlamento başkanı ve İslamcı hareket Ennahdha'nın başkanı Rached Ghannouchi vardı ve bunu "anayasaya ve (Arap Baharı) devrimine karşı bir darbe" olarak nitelendirdi.

Binlerce insan Pazar günü başkent, Tunus ve diğer şehirlerde gösteri yapmak için virüs kısıtlamalarına ve kavurucu sıcağa meydan okudu. "Çıkış!" Çoğunluğu genç olan kalabalık bağırdı. bağırmak. ve parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim çağrısında bulunan sloganlar. Birçok yerde çatışmalar çıktı.

İki güvenlik kaynağının Reuters'e verdiği demeçte, Saied ayrıca Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve cumhurbaşkanının müttefiki Khaled Yahyaoui'yi Pazar günü hükümeti görevden aldıktan sonra İçişleri Bakanlığı'nı denetlemek üzere atadı.


Tunus ekonomisi yıllardır mücadele ediyor ve ülke Afrika'nın en kötü virüs salgınlarından biriyle karşı karşıya olduğu için son zamanlarda karantinaları ve diğer virüs kısıtlamalarını yeniden uygulamaya koydu.

Başkanın kararı açıklandıktan sonra, ordu birlikleri başkentin çevresine konuşlandırıldı ve bir Associated Press muhabiri askeri araçların yakındaki Bardo'da parlamentoya doğru ilerlediğini gördü.


Mosaique FM haber radyosuna göre, Ghannouchi gece bir partnerle içeri girmeye çalıştı ama engellendi. Cumhurbaşkanının hareketine rağmen parlamentonun çalışmaya devam edeceği konusunda ısrar etti.

Kararında şiddete ilişkin endişeleri dile getiren cumhurbaşkanı, kamu düzeninin ihlal edildiği konusunda uyardı ve baş belalarını ağır cezalarla tehdit etti. Askeri tarzda bir televizyon konuşmasında, "Bu kararları aldık... ta ki Tunus'ta toplumsal barış yeniden sağlanana ve biz devleti kurtarana kadar."

(Dış Basın)