Dışişleri Bakanlığı Türkiye ile Özbekistan, diplomatik ilişkilerinin 30. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bugün, kardeş ve stratejik ortağımız Özbekistan’la diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30’uncu yıldönümünü kutluyoruz. Özbekistan’ın 1 Eylül 1991 tarihindeki bağımsızlık ilanı ülkemizde sevinçle karşılanmış; 16 Aralık 1991 tarihinde Türkiye, Özbekistan Cumhuriyeti’ni resmen tanıyan ilk ülke olmuştur.

Özbekistan’la ilişkilerimiz ilk günden bu yana, karşılıklı saygı ve ortak yarar anlayışı çerçevesinde halklarımız arasındaki ebedi kardeşlik bağlarına yakışır biçimde gelişmiştir. Aradan geçen 30 yıl zarfında akdettiğimiz pek çok anlaşma ve belge sayesinde ilişkilerimiz güçlü bir ahdi zemine kavuşmuştur. Özbekistan’la ilişkilerimizin son dönemde kazandığı ivmeden memnuniyet duymaktayız. İlişkilerimiz 2017 yılında “stratejik ortaklık” seviyesine yükseltilmiş; 2018 yılında ihdas ettiğimiz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile ortaklığımız kurumsal bir yapı kazanmıştır.

Geçtiğimiz yıl, ikili ticaret hacmimiz ve turizm istatistiklerimiz bakımından yeni rekorlara sahne olmuştur. Siyasi, iktisadi, ticari, askeri, beşeri ve kültürel ilişkilerimiz gelişmeye devam etmektedir. Türk Devletleri Teşkilatı, BM, İİT ve EİT gibi kuruluşlar başta olmak üzere çoktaraflı işbirliğimiz keza derinleşmektedir.

Engin tarihi mirası, zengin kaynakları ve dinamik nüfusuyla Özbekistan’ın Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev’in dirayetli liderliğinde sürdürdüğü başarılı reform sürecini ve yükselen uluslararası profiliyle bölgesinin refah ve güvenliğine yaptığı katkıları takdirle izlemekte ve desteklemekteyiz.

Özbekistan’la diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30’uncu yıldönümünü kutlarken, halklarımız arasındaki kardeşlik bağlarından aldığımız güç ve ilhamla, müşterek coğrafyamız ve komşu bölgelerin de refah, barış ve istikrarına katkı sağlayacak şekilde işbirliğimizi her alanda daha da geliştirmek ve derinleştirmek için birlikte çalışma irademizi teyit ediyoruz."

Hibya Haber Ajansı