Rus SputnikV aşısı bazı ülkelerde kullanıma başlarken batıda Pfizer/BioNTech, Moderna ve Oxford aşıları süreci takip ediliyor. ABD ve AB makamlarına başvuları yapılan aşıların "Acil" başlığı altında kısa sürede onaylanması bekleniyor. Pfizer/BioNTech, Covid-19 aşısının onayı için AB'ye dün başvurdu. Ancak  Guardian gazetesine göre "İngiltere'de ilaç ve tedavilere onay veren denetleyici kuruluş MHRA, Pfizer/BioNTech aşısının acil kullanımına birkaç gün içinde onay verebilir. Ama AB denetleyici kurumu yıl sonuna kadar veremez." ABD'de ise FDA, 10 Aralık'ta Pfizer'a onay vermek için toplanacak.

 

Kasım ayının son iki gününde düşerek % 5 değer kaybeden BIST100, Aralık ayının ilk gününde coşarak kaybının çoğunu geri aldı. Yurtdışı piyasalarının da aşı rallisine devam etmesi bunda etkiliydi ancak Türkiye için bir sürpriz açıklama borsayı coşturdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den 50 milyon aşının 3 ay içinde Türkiye'ye geleceğini, Aralık ayında 10u kesin ama muhtemelen 20 milyon aşının geleceğini, 11 Aralık'ta aşılamanın sağlık çalışanlarıyla başlayacağını açıkladı. Bu açıklama sonrasında borsada alımların güçlendiği, havayolu hisselerinin desteğiyle ulaştırma endeksinin % 9 yükseldiği görüldü.

 

Sinovac firmasınca(NASDAQ:SVA) üretilen CoronaVac aşı, Temmuz ayında 3. faz aşamasına geçmiş ve bu noktada Endonezya, Brezilya yanısıra Türkiye ile anlaşma yaparak Türk sağlık çalışanları ve insanları üzerinde denenmişti. 6 Kasım tarihli son Türkiye'de aşı test raporuna göre en yoğun yan etkiler % 7.5 ile yorgunluk olurken ardından % 3.5 ile baş ağrısı % 3 ile kas ağrısı geliyor. Aşının bugüne kadar kayda değer sorun çıkmaması üzerine Sinovac'a büyük bir ön sipariş verildi.

 

Bakanlık fiyat açıklamadı ancak Çin aşılarının batı ülkeleri aşılarına göre daha yüksek fiyatlı olduğu ilan edilmişti. Endonezya, Sinovac'dan alımları için doz başına 13.6 dolara anlaştı. Bakan Koca, Türkiye'de aşılamanın ücretsiz yapılacağını söyledi. Bu durumda -pazarlığa göre değişir ancak- Endonezya fiyatından hesaplansa 680 milyon dolar( 5 milyar TL civarı) bir maliyeti devlet üstlenmiş olabilir.

 

Bugün yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi'nde ÜFE, ABD'de ise özel sektör ADP Tarım Dışı İstihdam verileri açıklanacak. Fed Başkanı Powell da Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; Kasım ayı başından beri % 20 yükselerek yeni rekor kırarken Banka Endeksi %30 yükselerek bu yükselişe katkı sunduydu.   Endekste 1310 seviyesi önemli. Yukarı geçemezse risk artabilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı