TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde16,2 artarak 59 bin 166 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde106,5 artarak bin 776'ya yükseldi. Türkiye genelinde ise  mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,9 azalış göstererek 10 bin 560 civarında seyretti.

TÜİK Mayıs 2021 konut satış istatistik sonuçlarından yola çıkan inşaat sektörü temsilcilerinden Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, İhsan Çulhalık ve Neyzen Yapı Market ve nalburdayim.com Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Bük görüşlerini paylaştı.

Yerli yatırımcının konut alımının zorlaştığını, yabancı yatırımcı için ise  konut alımının  kolaylaştığına dikkat çeken Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yabancı satışların yükselmeye devam edeceğini ifade etti.

“Yabancıya satışlarda yüzde 100’ü aşan artış umut verici”

"Döviz kurundaki artış, gayrimenkul sektörüne avantajla birlikte dezavantaj da getirdi. Kur artışı, yabancı yatırımcı açısından fiyatları cazip hale getirdi. Bunu yabancıya satış oranlarında görüyoruz. Öte yandan kurdaki artış, maliyetleri artırdı. Bu da özellikle iç piyasaya dezavantaj olarak yansıdı. Dolayısıyla yerli yatırımcının konut alımı zorlaşırken, yabancı yatırımcı için konut alımı kolaylaştı. Mevcut tablo karşısında yerli satışlarında düşme, yabancı satışlarında ise yükselmeye eğilimi sürecek gibi duruyor. Faiz artışı ve kurdaki oynaklık nedeniyle konutta fiyat artışı ile karşı karşıyayız. Yapılan araştırmalara göre, yılın ilk çeyreğinde dünyada konut fiyatları en çok artan ülkeler sıralamasında yüzde 32 ile lideriz. Fiyatlardaki yükseliş, yerli yatırımcıyı zorluyor. Son 1,5 yılda inşaat maliyetlerinde yüzde 100’e varan artış yaşandı. İç piyasaya istikrarlı bir hareketlilik kazandırmak için faiz indiriminin yanı sıra ham madde fiyatlarının da kontrol altına alınması gerekiyor. Buna ek olarak yatırımcılara yeni finansman modellerinin sunulması gerekiyor. Çünkü yatırımcıda peşinat verecek bütçe yok. Konuta yatırımı cazip hale getirecek düzenlemelerle yaşadığımız zorlu süreci ortadan kaldırabiliriz. Önümüzde turizm sezonu var. Bu dönem için yabancı yatırımcı açısından iyimseriz.”

 

Dönemin en büyük kazanımının yabancıya yapılan satışlardaki artış olduğuna dikkat çeken Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, İç piyasada satışların beklenen seviyelere yükselmesi için faiz indirimine ihtiyaç olduğunu belirtti.

“Bu dönemin en büyük kazanımı yabancıya satışlardaki artış”

“Tam kapanmanın hâkim olduğu, seyahat yasaklarıyla geçen bir ayda satışlarda yaşanan  yüzde 16,2’lik artışı önemli buluyoruz. Ancak içerisinde bulunduğumuz dönem itibariyle yükselişe geçen faizlerin ve artan maliyetlerle yükselen fiyatların etkisiyle satışlardaki artış çok da beklediğimiz seviyelerde değil. Dövizdeki yükseliş nedeniyle yabancı yatırımcı bu dönemi önemli bir fırsat olarak gördü. Yabancı yatırımcı satışları yılın ilk 2 ayında çok iyimser bir tablo sunmadı. Ancak, dövizin etkisiyle marttan bu yana yükselişte. Bu dönemin en büyük kazanımı da yabancıya yapılan satışlardaki artış oldu. İç piyasada satışların beklediğimiz seviyelere yükselmesi için faiz indirimine ihtiyacımız var. Faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesinin yanı sıra yatırımcıya sunulacak ek finansman destekleriyle satışlarda beklediğimiz seviyeleri yakalayabiliriz. Bu noktada devletimiz tarafından atılacak adımlarla, konut sektöründe satışların hızı artırılabilir. Konut sektörü için yürürlüğe konulacak bir acil eylem planı ile sektör oyuncuları, aktif bir pozisyona geçirilebilir.”

 

Turizm sezonunun tam olarak açılmasıyla sezonun hareketlenmesi, talebi daha da artıracağını söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, İhsan Çulhalık, şunlara yer verdi:

“Turizmin hareketlenmesiyle yabancı yatırımcı talepleri artar”

“Konutta bahar sezonunun etkileri, yüksek faize rağmen devam ediyor. Tam kapanmanın etkilerinin ticari faaliyetlerde hissedildiği bir ayda yatırımcılar konuta yatırıma devam etti. Ham madde fiyatlarındaki yükselişle artışa geçen konut fiyatları, yatırımcıları hareketlendiriyor. Çünkü yatırımcı fiyatlar daha da artmadan konut satın almak istiyor. Bu nedenle fırsat ortadan kalkmadan hızlı hareket etme eğilimi gösteriyor. Diğer taraftan dövizdeki yukarı yönlü hareketlilik eğilimi, yabancı yatırımcılar için çok büyük bir avantaj yarattı. Yılın ilk 2 ayında beklemeye geçen yabancı yatırımcı, aktif pozisyona geçti. Gurbetçilerimiz de sektöre yatırıma yöneldi. Pandemi, yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcı ve gurbetçi beklentilerini de tümüyle değiştirdi. Yabancı yatırımcı, yaşamını da işini de ülkemize taşımak istiyor. İzole ve güvenli yaşam beklentisiyle de geniş balkonlu bahçeli, merkezi lokasyonlarda yer alan projelere yöneliyor. Turizm sezonunun tam olarak açılmasıyla sezonun hareketlenmesi, talebi daha da artırır.”

 

Konutta satışlar arttıkça yeni konut projeleri de hız kazandığının altını çizen Neyzen Yapı Market ve nalburdayim.com Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Bük, konut satışlarındaki artışın, yapı malzemeleri ürünlerindeki hareketliliği de yukarılara taşıdığını ifade etti:

“Yapı malzemelerinde satış da üretim de artarken, yerli oranı yükseliyor”

“Neredeyse tam kapanma ile geçen bir ayda konut satışlarındaki artış, yapı malzemeleri ürünlerindeki hareketliliği yukarılara taşıdı. Yapı malzemelerinde yerli markaların aldığı pay da giderek artıyor. Konutta satışlar arttıkça, stoklar azaldıkça yeni konut projeleri de hız kazanıyor. Ocakta yüzde 17,8, şubatta yüzde 12,3 artan inşaat malzemeleri sanayi üretimi, mart ayındaki yüzde 20,9’luk artışın da katkısıyla yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 17,2 büyüdü. Sanayi sektörünün büyümesinde büyük payı bulunan inşaat malzemeleri sanayisi, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümesinde de itici bir güç oluşturdu. Yapı malzemeleri de inşaat malzemeleri alanındaki yerini giderek genişletiyor. Konut satışlarındaki artışla birlikte hız kazanan şantiye faaliyetlerinin de bunda büyük bir rolü var. Ürün gruplarımızın satışlarındaki artış, yüzde 100’ü aştı. İçerisinde bulunduğumuz dönemde boya ve ürünleri, duvar kağıtları, dekoratif duvar ve tavan kaplama malzemeleri, banyo armatürleri, duş başlıkları, fayans çeşitleri, rezervuar, duşakabin çeşitleri satışlarda ilk sırada yer alıyor. Satışlardaki artış devam ederse yapı malzemeleri alanında daha yüksek rakamları telaffuz edebiliriz.”

 

Hibya Haber Ajansı