Ukrayna - Beyaz Saray'dan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek üzere olduğuna dair giderek artan endişe verici uyarılar, sonbaharda Demokratların Senato sandalyelerini kazanmasına yardımcı olmak için tasarlanmış siyasi bir manevradan başka bir şey değil.

Bu bir Capitol Hill siyasi uzmanının görüşü değil, isyancıların kontrolündeki Donetsk bölgesinden kaçan Ukraynalı bir kadın, ABD Başkanı Joe Biden'in son haftalarda yaptığı açıklamalar hakkında ne düşünüyor - iddiaya göre seçim zamanı geldiğinde krize meydan okumak için siyasi pasta puanları kazanıyor.
"Sonbaharda Biden bir süper kahraman, bir süpermen gibi görünecek."

Eklenen Kırım ve komşu Belarus'ta sınır boyunca 150.000'den fazla Rus askeriyle gerginlik tırmanırken bile, beş Ukraynalıdan sadece biri tam ölçekli bir çatışmanın kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

Bağımsız bir anketör olan Gorshenin Enstitüsü tarafından 2 Şubat ile 2 Şubat arasında yürütülen bir ankete göre, Ukraynalıların sadece yüzde 20,4'ü yakında "tam ölçekli bir istila" olacağına inanıyor ve sadece yüzde 4,4'ü "kesinlikle" olacağına inanıyor.

Şaşırtıcı bir yüzde 62,5, işgalin “yakın gelecekte” olmayacağını düşünüyor.

Bunun yerine, Afenkina gibi bazı Ukraynalılar, 44 milyonluk eski Sovyet ulusunun ABD'deki jeopolitik oyunlarda bir piyondan başka bir şey olmadığını, desteği pekiştirmek ve oy kazanmak için yararlı bir araç olduğunu savunuyorlar.


Sol avucunda hâlâ şarapnel olan 35 yaşındaki politikacı, "[ABD'li politikacılar] oynuyor, blöf yapıyor, çünkü bu tür mesajlar borsayı hareketlendiriyor, iş dünyasına yardımcı oluyor ve kişisel sorunları çözüyor" dedi.

Bir gözlemci, savaşa inanmamanın Batı'da güvensizlikle el ele gittiğini söyledi.

Binlerce Ukraynalı Rusya ile son savaşta savaştı ve birçoğu şimdi cepheye dönmeye hazır aktif rezervler. 2014'ten beri Moskova destekli ayrılıkçılara karşı yaptıkları gibi Ruslara da karşı çıkmaya hazırlanıyorlar.


“Ukrayna için bu bir tehdit. Ama bir felaket değil,” dedi Tyshkevich.

İktidar salonlarında siyaset ve ideoloji hakkında ne kadar tartışırlarsa tartışsınlar Ukraynalıların birlik olma ve dış tehdide karşı harekete geçme eğiliminde olduklarını söyledi.

Öte yandan Tyshkevich, “Putin – yine – Ukrayna halkı üzerinde tam tersi bir etki yaptı” dedi.

Bazı gözlemciler, Washington'un Ukrayna ve jeopolitik çekişme konusundaki meşum uyarılarının Batı ve Rusya için faydalı olduğunu söylüyor.


Kiev merkezli analist Aleksey Kushch Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "Her iki taraf da hedeflerine Ukrayna pahasına ulaşıyor."


“Rusya, entropi ve belirsizlik yaratarak Ukrayna ve Batı üzerinde baskı kurmanın bir yolunu buluyor. "Oldukça ucuz ve yaptırımlarla sonuçlanmıyor, ancak yavaş yavaş Ukrayna ekonomisini öldürüyor" dedi.

2014'te Kırım'ın ilhakından sonra, Batı yaptırımları Rus ekonomisini boğmadı ve Batı yeni bir yaptırım turu hazırlarken Rusya'yı küresel bir finansal işlem sistemi olan SWIFT'den yasaklamayı başaramayacak.

Bu, Ukrayna'da bazılarını hayal kırıklığına uğrattı, çünkü böyle bir hareket Rus ekonomisine büyük bir zarar verecektir.

Ukraynalı liderler Batı'dan gelen endişe verici mesajlarla ilgili endişelerini dile getirdiler. Ocak ayı sonlarında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Batı'yı "panik" ekmekle suçladı.

Ukrayna parlamentosuna hakim olan Halkın Hizmetkarı partisinin lideri, önde gelen ABD medya kuruluşlarını Beyaz Saray ve Pentagon'dan gelen uyarılara dayanarak yalan haber yaymakla suçladı.

David Arakhamiya, Şubat ayında televizyonda yaptığı açıklamada, "İki veya üç hafta içinde, bu [çatışma] aşaması sona erdiğinde, çok önde gelen medya kuruluşlarının Kremlin kontrolündeki televizyon kanallarından daha kötü bilgiler yaymaya başladığını geriye dönük olarak analiz etmemiz gerekecek." dedi.


CNN, Bloomberg ve Wall Street Journal'ın "açıkça yanlış raporlar" yayınladığını iddia etti.

Ancak, Ukraynalıların bir azınlığı yaklaşan savaş paniğine inandı ve kaçmayı seçti.

Dış Basın