Eurotahvil Piyasaları

Memorial Day sebebiyle ABD ve İngiltere piyasaları günü kapalı olarak geçirirken Avrupa’nın geri kalanında hafif alıcı seyir hakimdi. Almanya, Fransa ve İtalya 10 yıllık getirileri 0.5 baz kayıp yaşadı. Türkiye 5 yıllık risk primi 410 seviyelerinden işlem görürken Londra’nın tatil olması sebebiyle Türk Eurotahvillerinde likidite oldukça zayıftı

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi

Piyasaları Haftanın ilk iş gününde Memorial Day sebebiyle ABD ve İngiltere borsaları günü kapalı geçirirken vadeli işlemler erken kapanış yaptı. Yatırımcılar endeksleri yukarı taşıyacak yeni katalizörler beklerken, ABD vadelileri Pazartesi günü Avrupa hisseleri ile birlikte düşüş yaşadı. JPMorgan Asya hisse senedi stratejisti Mixo Das, Bloomberg TV'de yaptığı açıklamada, "Politika yapıcılar daha yüksek bir enflasyon seviyesi ile birlikte daha yüksek bir volaliteyi benimsemeye hazırlanıyorlar ve bu gerçekleştiğinde enflasyonun yapısal olarak yükseldiğini göreceksiniz" dedi ve "Bunun henüz fiyatlandığını sanmıyorum." diye ekledi. Hacimlerin düşük olduğu tatil gününde ABD endeksleri vadeli kontratları %0.232 ile %0.268 arasında değer kaybederek günü sonlandırdı. Avrupa bölgesinde ise Euro Stoxx 50 endeksi %0.76 ve DAX %0.64 oranında düşüş yaşadı. DAX endeksinde takdirsel tüketim ürünleri en az değer kaybeden sektör olurken İspanyol hükümetinin elektrik üreticileri için karları kontrol etmeye hazırlandığı raporlarının basında yer bulmasının ardından alt yapı sektörü düşüş yaşadı. Endeksin diğer düşüş yaşayan sektörleri arasında sağlık ve sanayi sektörleri dikkat çekti. Federal Rezerv, uyum programlarının yeterli olmadığı konusunda Deutsche Bank’a uyarıda bulunduktan sonra hisseleri %1.26 düşüş yaşarken Siemens %1.7 civarı kayıp yaşayarak en çok değer kaybeden hisse oldu. Delivery Hero ve Volkswagen sırasıyla %1.12 ve %1 oranında primlenerek endeksin en çok yükselen hisseleri oldular. Bugün takip edilen ekonomi verileri arasında Çin Mayıs ayı imalat PMI verisi beklenti olan 51.1’in altında 51 olarak açıklanırken hizmet PMI verisi 55.1 beklentisinin üstünde 55.2 olarak açıklanarak dikkat çekti. Bugün açıklanan bir diğer önemli veri ise %2.3 beklentisinin üzerinde %2.5 olarak açıklanan Almanya Mayıs ayı önce TÜFE verisi oldu. Yarın yatırımcılar Çin Mayıs ayı Caixin PMI verisini, Avrupa Bölgesi ve ABD Markit PMI verilerini, ABD ISM imalat ve inşaat harcamalarını takip edecek.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Tatil sebebiyle düşük hacimle işlem göre Dolar Endeksi %0.20 kayıpla 89.850 seviyesinden işlem görürken EURUSD paritesi %0.3 değerlenerek 1.2226 düzeyinden alıcı buldu. GBPUSD paritesi %0.12 primlenerek 1.4205 seviyesinden fiyatlandı. Bu hafta içi açıklanacak olan ve toparlanma yaşanması durumunda Tapering konusunu şiddetlendirme ihtimali bulunan NFP verisi öncesiSpot Atın $1900 seviyesinin üstünde %0.16 değerli şekilde $1906 seviyesinden alıcılı bulurken Spot Gümüş %0.33 yükselerek $28.02’den fiyatlandı. Tatil sebebiyle LME metalleri bugün kapalıydı. Bugün erken kapanış yaşanılan petrolde vadeli işlemlerinde bu hafta yapılacak olan OPEC+ arz politikası toplantısının etkisiyle birlikte günü değerlenerek sonlandırdı. Temmuz vadeli WTI %0.9 yükselişle $66.91’den işlem görürken Ağustos vadeli Brent petrol %1.08 primle $69.32 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı