Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü  İtalya borsası hariç yükselişle kapattı. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 0,08 değer kaybederek 25.736,75 puana gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi % 0,35 yükselerek 6.639,52 puana, İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,36 değer kazanarak 7.172,48 puana ve Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,36 artarak 15.729,52 puana yükseliş yaşadı.

Daimler ve Volkswagen, yarı iletken sıkıntısının devam etmesi nedeniyle bazı tesislerinde çalışma saatlerini azaltıyor. Bir sözcü, Daimler'in bu hafta Bremen ve Rastatt tesislerinde çalışma saatlerini azalttığını belirterek, durumun değişken olduğunu ve etki hakkında bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Bir sözcü de, Volkswagen'in önümüzdeki hafta Wolfsburg fabrikasında çalışma saatlerini azaltacağını söyledi.

Yönetim kurulu üyelerinden biri, Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen'in, ortaklıklar yoluyla elektrikli araç (EV) bataryaları hammaddelerine doğrudan erişim sağlamak için tedarikçilerle görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi, endüstrinin tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü genişletmeye çalışıyor, bu da çiplere ve lityuma doğrudan erişimi olanlara darboğazlarda gezinmek ve tesisleri tam kapasite çalıştırmak için belirleyici bir avantaj sağlıyor. Plan aynı zamanda, elektrikli araç pillerinin en önemli bileşeni olan lityum üreticileriyle tedarik anlaşmaları yapan Tesla ve BMW de dahil olmak üzere rakipleri yakalamayı da hedefliyor. Volkswagen'in teknolojiden sorumlu yönetim kurulu üyesi Thomas Schmall, grafit, kobalt ve nikel de dahil olmak üzere hammadde tedariki üzerinde ortaklıklar yoluyla doğrudan kontrol elde etmenin, maliyetlerin daha iyi idare edilmesinde hayati önem taşıdığını söyledi.

ABD borsaları dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksi % 0,27 değer kaybederek 34.299,33 puana, S&P 500 endeksi %  0,20 azalarak 4.246,59 puana ve Nasdaq endeksi % 0,71 gerileyerek 14.072,86 puana düşüş gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri Fed öncesi sakin hareket ederken % 1.49 seviyesinde işlem görmekte. Dolar endeksi de yatay görünümünü korudu. ABD borsaları dünü enflasyon endişeleri ile negatifte kapadı.

Bu akşam gözler Fed faiz kararında olacak. Fed’in faizleri % 0.25 seviyesinde sabit bırakacağını düşünüyoruz. Ancak bu toplantı da iki önemli nokta olacaktır. Birincisi projeksiyonlar. Fed’in önümüzdeki döneme ilişkin para politikasını belirleyecek olan projeksiyonlarda istihdam, büyüme, enflasyon ve faiz güncellemesinin yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Fed her ne kadar enflasyonu şimdilik geçici tanımlasa da biz projeksiyonlarda enflasyonda yukarı yönlü bir revizyon bekliyoruz. Buna bir de işsizlik oranlarında aşağı yönlü revizyon eklenirse dolar endeksi başta olmak üzere ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareketler oluşabilir. İkinci nokta ise Powell’ın açıklamalarında tahvil alım programına dair vereceği mesajlar. Enflasyon oranları her ne kadar Fed’in artık para basmaması yada para basmayı azaltması gerektiğini söylese de istihdamda hala 7,5-8 milyon kişilik açık bulunması Fed’in bu noktada elini zorlaştırıyor. Eğer istihdam piyasasına dair Powell tarafından olumlu mesajlar  verilirse bu bize tahvil alım programının azaltılacağına dair sinyal niteliği taşıyacaktır. Bu durumda doların küresel bazda güçlenmesi beklenebilir.

Reuters'e konuşan kaynaklar, General Motors Co.'nun elektrikli ve otonom araçlara yönelik küresel harcamalarını en son tahminlerinin %30 üzerine çıkararak 2025'e kadar 35 milyar dolara yükselteceğini söyledi.

Blackstone Group Inc., Asya'nın en büyük ekonomisindeki en büyük gayrimenkul yatırımı olacak ofis geliştiricisi Soho China Ltd.'yi satın almak için bir anlaşmaya yaklaşıyor.  Özel sermaye şirketinin bu hafta içinde bir anlaşmayı açıklayabileceğini bildirildi. Kaynaklar, Soho China'nın işlemde yaklaşık 3 milyar dolar değerinde olabileceğini bildirdi. Geliştiricinin, son kapanış fiyatına göre yaklaşık 19.8 milyar Hong Kong doları (2.55 milyar dolar) piyasa değeri var.

New York Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Generac Group'un bir parçası olan PRAMAC, endüstriyel ve taşınabilir jeneratörleri, aydınlatma kuleleri ve inşaat ve endüstrisinde kullanılan diğer birçok önemli ürünüyle dünya genelinde 100'den fazla ülkeye ulaşmaktadır. Spor pazarlaması alanında uzmanlaşmış Havas Media Group'un bir parçası olan İtalyan Havas Sports & Entertainment ekibi vasıtasıyla tanışan iki uluslararası şirket arasındaki sinerji, Motul'ün ekipman bakımı, makine ve mühendislik konusundaki derin bilgi birikimi ve deneyimi ile güçlenmiş oldu.

Bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Citigroup CFO'su Mark Mason, bankanın alım-satım işlemlerinden sağlanan gelirin geçen yıla göre yüzde 30 düşebileceğini söyledikten sonra şirketin hisseleri düştü. İkinci çeyrekte şirketin alım-satım işlemlerinden sağladığı gelirin yüzde 30 civarında bir düşüş kaydedebileceğini belirten Mason, geçen yıla göre çok farklı bir dönem olduğunu vurgulayarak bankanın güçlü hissse alım-satım faaliyetinin sabit getirili menkul kıymet birimindeki zayıf performans ile dengeleneceğini söyledi. Mason'ın açıklamaları Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisinden daha büyük bir düşüşe işaret ederken Citigroup'un hisseleri salı gününü % 1,8 düşüşle kapatmıştı.

DAX

Dax endeksi  dünü % 0,36 artarak 15.729,52 puandan tamamlarken endeks bugün yatay seyrediyor.

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 15.802 seviyesinin kırılması halinde önce 15.869 ve arkasından15.936 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 15.672 desteğinin altında önce 15.502 ve arkasından 15.348 desteğine doğru düşüşler söz konusu olabilir.

DOW JONES

Dow Jones endeksi , dünü % 0,27 değer kaybederek 34.299,33 puandan kapatırken  Haziran vadelileri bugün satıcılı seyrediyor.

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 34.500 seviyesinin kırılması halinde önce 34.622 ve arkasından 34.825 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 34.221 desteğinin altında önce 34.059 ve arkasından 33.860 desteğine doğru düşüşler söz konusu olabilir.

S&P 500

S&P500 endeksi , dün % 0,20 azalarak 4.246,59 puandan kapatırken, Haziran vadelileri bugün  yatay seyrediyor.

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 4248 direncinin kırılması halinde önce 4257 seviyesi ve arkasından 4261 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 4234 desteğinin altında önce 4219 ve arkasından 4208 seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir.

Kaynak: Acar Menkul

Hibya Haber Ajansı