Açıklamada, Perşembe günü Umman kıyılarında İsrail'e ait Zodiac Maritime tarafından yönetilen bir petrol ürünleri tankerinin saldırıya uğraması sonucu bir İngiliz ve bir Rumen olmak üzere iki mürettebatın öldüğünü söyledi.

Londra merkezli Zodiac web sitesinde, Arap Denizi'nde, Liberya bandıralı Japonlara ait bir gemi olan Mercer Caddesi'ndeki saldırının hala araştırıldığını söyledi.
Londra merkezli bir gemi yönetim şirketi Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD Donanması'nın saldırının ardından olay yerine geldiğini ve tankere güvenli bir limana kadar eşlik ettiğini söyledi.

Saldırı, 2019'dan bu yana deniz taşımacılığına yönelik bölgesel saldırılarda şimdiye kadarki en kötü bilinen deniz şiddetini temsil etti. ABD, İsrail ve diğerleri, Tahran'ın dünya güçleriyle nükleer anlaşmasının çözülmesinin ortasında İran'ı saldırılardan sorumlu tuttu.

İran, önümüzdeki hafta Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in katı bir himayesindeki bir adayı cumhurbaşkanı olarak göreve başlatmaya hazırlanırken, Batı ile daha da sert bir yaklaşım benimsemeye şimdiden hazır görünüyor.

Cuma günü erken saatlerde, olayı korsanlık şüphesi olarak tanımlamıştı, ancak deniz güvenliği bilgisi sağlayan Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), bunun korsanlık olmadığını söyledi.


"Olayın ayrıntılarının henüz belirlenmediği ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Zengin İsrailli Ofer ailesine ait olan Zodiac, UKMTO ve diğer ilgili makamlarla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz” dedi.


Raporda, öldürülen İngiliz ve Rumen mürettebat üyeleri dışında "başka herhangi bir personele verilen zararın farkında olmadığı" belirtildi.

UKMTO, saldırıya uğradığında geminin Umman'ın Duqm limanının yaklaşık 152 deniz mili (280 km) kuzeydoğusunda olduğunu söyledi. Geminin türü, ait olduğu kargo veya olası kayıplar hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Bir tavsiye notunda UKMTO, bölgesel arama ve kurtarma yetkililerinin ve koalisyon güçlerinin gemiye yardım etmekle görevlendirildiği konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Refinitiv gemi takibine göre, orta büyüklükte bir tanker olan Mercer Street, Tanzanya'daki Dar es Salaam'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir yakıt limanı ve petrol terminali olan Fujairah'a yöneldi.


Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı sözcüsü Cuma günü daha sonra Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, "Umman kıyılarında bir ticaret gemisine yönelik saldırı raporlarının farkındayız. Bölgedeki Birleşik Krallık askeri karargahı şu anda soruşturma yürütüyor.”

Bakanlık daha önce geminin sahiplerini yanlış tanımlamıştı.

İsrailli yetkililerden herhangi bir yorum yapılmazken, Umman saldırıyı hemen kabul etmedi.

Devam eden soruşturmayı görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkili, Associated Press'e saldırının "tek yönlü" bir insansız hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini ve diğer insansız uçakların katıldığını söyledi. Yetkili, saldırıyı kimin başlattığının hemen bilinmediğini ve ayrıntı vermeyi reddettiğini söyledi.

Yetkilinin açıklaması, özel denizcilik istihbarat şirketi Dryad Global'in daha önceki bir raporunun, saldırıdan önce gemiyi içeren bir drone gözlemine atıfta bulunmasının ardından geldi. İran ve Yemen'in Tahran destekli Husi isyancıları geçmişte intihar dronları kullandılar, bir hedefe çarpma anında patlayan patlayıcı yüklü insansız uçaklar.

İsrail bağlantılı diğer gemiler de son aylarda iki ülke arasındaki gölge savaşın ortasında hedef alındı ​​ve İsrailli yetkililer saldırılardan İslam Cumhuriyeti'ni sorumlu tuttu.

Bu arada İsrail, İran'ın nükleer programını hedef alan bir dizi büyük saldırıdan şüpheleniliyor. İran ayrıca en büyük savaş gemisinin yakın zamanda Umman Körfezi'nde gizemli koşullar altında battığını gördü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'u Tahran'ın 2015 nükleer anlaşmasından çekmesinin ardından 2018'de ABD'nin İran'a yeniden yaptırımlar getirmesinden bu yana Körfez bölgesinde tansiyon yükseldi.

Washington, Mayıs 2019'da ikisi Suudi petrol tankerleri olmak üzere dört gemi de dahil olmak üzere stratejik Körfez sularında deniz taşımacılığına yönelik bir dizi saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu. İran bu saldırılardan uzaklaştı.

Son aylarda İran ve İsrail, birbirlerinin gemilerine saldırmakla suçladılar.
Bu kaynak metin hakkında daha fazla bilgiEk çeviri bilgileri için kaynak metin gerekli

(Dış Basın)