Dış basında yer alan haberlere göre, Ürdün polisi, İsrail'in Filistinlilere yönelik İsrail saldırılarını protesto etmek üzere yaklaşık 500 genç göstericiyi durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını ve havaya ateş açtığı bildirildi.

Ürdün, İsrail'de Allenby Köprüsü olarak bilinen Kral Hüseyin Köprüsü'nden beş kilometre (4,8 km) uzaklıkta yer alıyor. Filistinliler ile İsrail arasındaki şiddetin artmasıyla tepkinin arttığı krallıkta, muhalefet partileri ile aşiret gruplarını bir araya getiren protestoya yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Protestocular "Kral Abdullah, sınırları aç!" sloganı attılar. Göstericiler, Amman'ın merkezindeki ana Hüseyni Camisinde Cuma namazının ardından İsrail karşıtı sloganlar atarak sokaklara çıktı.

Yetkililer İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesi ve İsrail ile Filistinlilerin taleplerini karşılamayan bir barış anlaşmasının yapılmaması çağrısında bulundu.

Gazze'de yüzlerce cami hayatını kaybedenler için dua etti.

Ürdün ile Filistinlilerin akrabalığı

Ürdün'ün 10 milyon vatandaşı Filistin ocağıdır. 1948'de İsrail'e gelen haberde onlar ya da ebeveynleri ya dışlandı ya da Ürdün'e kaçtı. Batı Şeria'daki ve Doğu Kudüs'teki Ürdün Nehri'nin diğer yakasındaki akrabalarıyla yakın aile bağları var ve her ikisi de 1967 Arap-İsrail savaşında İsrail tarafından ele geçirildi.