Aşılama çalışmaları devam etmesine karşın küresel çapta artış kaydetmeye devam eden vaka sayıları ve mutasyona endişeleri son dönemde risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelere salgın kaynaklı endişeler nedeniyle iç ve dış seyahatlerin zorlaştırılması tavsiyesinde bulundu. Salgının seyri ve sıkılaşan tedbirlerin ekonomik toparlanma üzerindeki etkileri piyasaların yakın takibinde kalmaya devam edecektir.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler  
     
•    10:00 İngiltere – İşsizlik Oranı Önem: Orta
•    18:00 ABD – CB Tüketici Güveni Önem: Orta    

BIST-100 Güne Başlangıç

Küresel hisse piyasaları yeni haftaya görece olumlu bir başlangıç yapmasına karşın salgın kaynaklı endişeler ve tedbirlerdeki sıkılaşma söylemleri küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Yurt dışında gözlenen zayıf ve satıcılı görünüm BIST-100 Endeksi üzerinde de etkili olurken, gün içi kazançlarını geri veren endeks günü %0,14’lük düşüşle tamamladı. ABD borsaları günü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah hafif satıcılı bir seyir izleniyor. Asya piyasalarında genel olarak kırmızı bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne yataya yakın açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 7,40 – 7,41 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:50 itibariyle 7,43’lü seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif satıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

BIST-100 Strateji

Güne yükselişle başlayan BIST 100’de gün boyu satışlar etkili oldu ve endeks gün içi yüksek seviyeye göre 20 puan, cuma kapanışına göre de 2 puan ekside tamamladı. Endekste üç aya yakın bir süredir devam eden yükselen trend bugün itibariyle dünkü kapanışında gerçekleştiği 1.540’ta bulunuyor. Son haftalarda zirvelerin geliştirilmesinde zorlanılması ve teknik göstergelerde oluşan zayıflıklar geçtiğimiz haftalarda da test edilen bu trendin kırılma ihtimalini arttırmış durumda. Burası kırılacak olursa endekste aşağı yönlü hareketler sertleşebilir. Bu trendin altında 1.508 ilk destek olarak izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerin anlam kazanabilmesi için önceki zirvenin geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.  

 

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı