PUTİN'İN İLK YILLARI

Vladimir Putin 1952'de SSCB'de Leningrad olarak bilinen kentte doğdu. Boris Yeltsin, SSCB'nin dağılması sonrası Leningrad ismini yeniden St. Peterburg olarak değiştirmişti.
Putin, Sovyet döneminde CIA'in muadili olan KGB'de 15 yıl görev yaptı.
Putin 1983 yılında evlendiği Lyudmila Shkrebneva ile 2013'te boşandı. Mariya ve Katerina adında iki kızı var. Putin, çocuklarıyla birlikte halka açık alanda görüntü vermemeye özen gösteriyor.
1994'te Putin doğduğu şehir St Peterburg'da belediye başkan yardımcısı oldu. Daha sonra 1998'de ülke içinde faaliyet gösteren istihbarat teşkilatı FSB'nin direktörü oldu.
Putin 1999'da başbakan, ardından devlet başkanı oldu ve o zamandan beri etkisini artırmaya devam etti.
20 yıldan uzun süredir ön planda olan Putin, ülkedeki kurumları dönüştürerek iktidar üzerindeki hakimiyetini de pekiştirdi. Rusya'da Putin'in devlet başkanlığı görevinde iki dönem daha kalmasını sağlayarak 2036'ya kadar liderliğinin önünü açan yasa tasarısı kabul edilmişti.
Putin ilerleyen yıllarda savunma sanayi bütçesini artırdı, stratejik önemdeki petrol ve doğal gaz rezervleri gibi ekonomide bazı sektörleri modernize etmeye çalıştı.

Putin’in Dünya Liderleri Arasındaki Gücü

Putin siyasi ömrü boyunca Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden olmak üzere 5 ABD başkanı gördü.
Siber saldırılar, Irak ve Suriye'de savaş, Ukrayna ve Gürcistan konularında Batı ile karşı karşıya geldi, keskin görüş ayrılıkları yaşadı.
2008 yılında çıkan savaşta Rusya'nın desteği sonrası Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya üzerindeki az olan etkisini de tamamen kaybetti.
Rusya ardından 2014 yılında Ukrayna toprağı Kırım'ı ilhak etti. Kırım'ın ilhakından sonra Batı, Rusya'ya bir dizi yaptırımlar getirdi. Bu yaptırımlar hala yürürlükte.
Analistler, Moskova'nın Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki ayrılıkçılara verdiği desteğin temelinde de kısmen Kırım yaptırımlarının olduğu görüşünde.

PUTİN'İN SERVETİ NE KADAR?

Putin'in kişisel servetinin ne kadar olduğu bilinmiyor ancak zaman zaman bu konuda bazı iddialar ortaya atılıyor.
Muhalif lider Navalny, Putin'e ait olduğunu iddia ettiği bazı ifşalarda bulunuyor. Bu iddialar arasında örneğin ülkenin güneyinde bir yeraltı hokey pisti ve gösterişli bir sarayın olduğu yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde de Alman basını, Putin'e ait olduğuna inanılan bir lüks yatın, Ukrayna kaynaklı Batı yaptırımlarına karşın Hamburg'daki limandan ayrılarak Rusya'ya gittiğini yazdı.

Putin Katolik mi? Ortadoks mu?

Putin, Rus Ortadoks 'tur. Babası ateist, annesi Rus Ortadoks Kilisesi 'ne katılan dindar bir Hristiyan'dır. Annesi evinde hiçbir ikon bulundurmasa da, o dönemde hükümetin dinine zulmetmesine rağmen düzenli olarak kiliseye gitti. Annesi onu bebekken gizlice vaftiz etti ve onu düzenli olarak hizmete götürdü.
Putin'e göre dini uyanışı, 1993'te karısının karıştığı ciddi bir araba kazası sonrası başladı. Putin'in annesi ona vaftiz haçını vererek kutsamasını söyledi. Putin, "Söylediğini yaptım ve sonra haçı boynuma geçirdim. O zamandan beri hiç çıkarmadım" dedi.
Zaman zaman Ortodoks ritüellerine başvuran Putin, kendisini "aile değerlerinin savunucusu" olarak gösteriyor.
Putin her yıl, Epifani bayramını kutlamak için buzlu sulara dalarak Ortodoks Hristiyan geleneklerini sürdürüyor.