Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Shanghai Bildirisi’nin yayınlanmasının 50. yıldönümü vesilesiyle bir konuşma yaptı. Wang Yi, işbirliğinin Çin-ABD ilişkilerinin ana teması olduğunu belirtti.

Çin-ABD ilişkilerini rekabet odaklı bir ilişki olarak nitelendirmenin esaslı bir anlayışa dayanmadığına işaret eden Wang, rekabetin dahi hukuka ve uluslararası kurallara dayanması ve tarafların tüm dünyaya fayda sağlamayı esas ilke olarak benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Wang ayrıca Shanghai Bildirisi’nin ruhu doğru bir şekilde kavranabilirse, Çin-ABD ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılabileceğini kaydetti.

Çin ile ABD arasında fikir ayrılıkları olsa da, iki ülke de ortak çıkarlara dayalı işbirliğini gerçekleştirmeye hazır.

Shanghai Bildirisi’nde farklı sosyal sistemlere sahip ülkelerin diğer ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterip barışçıl bir arada yaşama ilkesine sadık kalması gerektiğine vurgu yapıldı. 

Wang Yi, “Çin-ABD ilişkilerinin şu an ciddi meydan okumalarla karşı karşıya kalmasının ve uluslararası toplumda kaygı uyandırmasının bir nedeni de Shanghai Bildirisi’nden uzaklaşılmış olmasıdır” diyerek, ayrışma ile barışçı şekilde bir arada yaşama arasında tarihi bir seçim yapmak durumunda kalacak iki ülkenin, aradıkları yanıtı Shanghai Bildirisinde bulabileceklerini söyledi.

Hibya Haber Ajansı