1 Mayıs Uluslararası İşçi ve Emekçi Günü kutlanıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Emek mutluluk yaratır, çalışma kalkınma sağlar.” diye konuştu. Geçtiğimiz onlarca yılda yoksul köylerden mahallelere kadar Çin’in birçok yerinde Xi Jinping’in ayak izleri görülmek mümkün. Emekçilerle beraber çalışan Xi Jinping, halkta derin izlenim bıraktı.

Halk arasında bulundu

1969 yılının ilk ayında 16 yaşındaki Xi Jinping, Çin’in Sha’anxi eyaletinin köyünde çalışmak için başvurdu. Liangjiahe köyüne gelen Xi Jinping, köylülerle birlikte tarlalarda çiftçilik yaptı, kuyular kazdı, barajlar ve yollar inşa etti. Köyün gelişmemiş ortamı düzeltmek için büyük çaba gösterdi. Xi, Liangjiahe köyündeki çalışma ve yaşam anlarını hatırlatırken “Köylüler arasında yaşadım, köylüler arasında çalıştım. Çiftçilerden gerçekçiliği ve dayanışma ruhunu öğrendim.” dedi.

 

2 Kasım 1989 tarihinde dönemin ÇKP Ningde İlçesi Komitesi Sekreteri Xi Jinping’in önderliğinde bini aşkın devlet memuru Nanji Dağı’ndaki su işleri sahasına geldi. Orada hendek ve kanalların temizlenmesi ile kanalizasyonların onarılması çalışmalarına katıldı.

 

1995 yılında dönemin ÇKP Fujian Eyaleti Komitesi Sekreteri Yardımcısı Xi Jinping, Min Nehri setinin güçlendirilmesi çalışmalarına katıldı.

 

2005 yılının Bahar Bayramı öncesinde, Xi Jinping Zhejiang eyaletinde yer alan Changguang kömür ocağına geldi. Kömür ocağında çalışan işçileri ziyaret etmek için Xi Jinping, yerin yaklaşık  bir kilometre altındaki alçak ve dar tünelde eğilerek bin 500 metreden fazla yürüdü. Xi Jinping tünelin dibinde işçilerle beraber Bahar Bayramı’nın  geleneksel yemeği olan Jiaozi yedi.

 

Ocak 2007’de ÇKP Zhejiang Eyaleti Komitesi Sekreteri olan Xi Jinping, Pingdu kasabasındaki huzurevinde yaşlılar için yemek pişirdi.

 

2 Nisan 2021 günü Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Beijing’in Chaoyang semtinde gönüllü olarak ağaç dikme etkinliğine katıldı. Xi Jinping, 2012 yılından itibaren her sene ağaç dikme etkinliğine kakıldı.  

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı