Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile video konferansı yoluyla görüşme yaptı.

Yüzyıldır görülmemiş değişimlerle büyük bir salgının yaşandığı günümüzde birçok küresel sorunun ortaya çıktığını hatırlatan Xi, uluslararası işbirliğine ihtiyacımız olduğuna işaret etti. Çin ile Avrupa’nın barış ve gelişim arayışı ve işbirliği konularında benzer taleplerde bulunduğunu dile getiren Xi, “sorumluluğu üstlenerek çalkantılı dünyaya daha fazla istikrar getirmeliyiz. Aramızdaki diyalog ve işbirliğini artırarak ilişkilerimizi daha ileriye götürmeliyiz.” dedi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin’in Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nı başarıyla organize etmesini kutladılar. İki lider, Avrupa’nın Çin’in uluslararası işlerde oynadığı önemli ve aktif role büyük önem verdiklerine dikkat çekti. İki lider, Çin’le beraber iklim değişikliği ve kamu sağlığı gibi küresel sorunları çözmek üzere ortak çaba göstermeye hazır olduklarını belirtti.

Taraflar Ukrayna’daki son durum hakkında görüş alışverişinde bulundu

Emmanuel Macron ve Olaf Scholz, Ukrayna’daki mevcut duruma ilişkin görüş ve tutumlarını ortaya koyarak, Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ciddi krizle karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi. İki lider, sorunun müzakere yoluyla çözülmesini desteklediklerini ve barışa bir şans vermek istediklerini ifade etti.

İki lider, insani yardım girişimini ileri sürdüğü için Çin’e teşekkür ettiklerini ve Çin’le eşgüdüm sağlayarak barış görüşmesini teşvik etmeye, durumun daha da tırmanmasını ve daha ciddi bir insani krizin ortaya çıkmasını önlemeye hazır olduklarını belirtti.

Xi Jinping, tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü’nün amacı ve ilkelerine uyulması gerektiğini dile getirdi. Xi ayrıca, tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının ciddiye alınması ve krizin barışçıl çözümüne yönelik tüm çabaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin birlikte desteklenmesi ve iki taraflı müzakerelerin ivmesinin sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Xi Jinping, zorlukların üstesinden gelinmesi ve bir barış sonucunun çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Xi Jinping, büyük çaplı insani krizi önlemek için tüm tarafların azami temkinli davranması çağrısında bulunduklarını belirtti.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı