Çin Ulusal Halk Meclisi Yıllık Toplantısı ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Yıllık Toplantısı “İki Toplantı” olarak adlandırılıyor. Çin’in tam süreç demokrasisinin örneği olan İki Toplantı’da Çin lideri de hazır bulunacak.

Geçtiğimiz on yılda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 50 kez İki Toplantı kapsamındaki oturumlara katılarak, birçok güzel metafor kullandı. Xi, bu metaforlarla Çin’de uygulanacak önemli stratejileri betimledi. Şimdi hep beraber bu metaforlara bir bakalım, ülkenizde benzer metaforlar var mı?

1. Çivi çakmak

“Halkın yaşamını doğrudan ilgilendiren çalışmalara büyük önem vermemiz lazım. Çivi çakma ruhuyla devamlı ve yılmadan çalışmalıyız.”

2. Nakış yapmak

“Şehir yönetimi, ilmek, ilmek nakış yapar gibi zarif  olmalıdır.”

3. Korkuluk

“Bazı kişiler, yönetmenliklerin korkuluklar olduğunu sanıyor ve hiç önemsemiyorlar. Ancak biz yönetmelikleri harfiyen yerine getirmeliyiz.”

4. Ayna

“Küçük şeyler bir ayna gibi, her zaman parti üyelerimizin ilkelerini ve kişiliklerini gösteriyor.”

5. Küçük at, büyük araba çekmek

“Mutlak yoksulluğu gidermeye karar vermeliyiz, ancak bu süreçte aşırı yüksek hedef koymamalıyız. Küçük at büyük arabayı çekemez, böylece iyi niyetli ama kötü işler yapılır.”

Sert kemikleri kemirmeye hazır olun

“Reformları derinleştirmeye devam ederken ideolojik engelleri ve katılaşmış çıkarları aşıp “sert kemikleri kemirmeye” hazır olmalıyız, yani korkmadan zorlukların üstesinden gelme cesareti ve azmine  sahip olmalıyız.”

7. Gözümüz gibi sakınalım

“Çevreyi gözümüz gibi sakınıp, korumalıyız, ekosisteme canımız gibi davranmalıyız.”    

1. Ağaçlar

“Çürümüş ağaçları kaldırmalıyız, hastalanmış ağaçları tedavi etmeliyiz ve eğri ağaçları erkenden düzelmeliyiz. Kadrolarımız uyarılmalı.”

2. Şiddetli rüzgar iğne deliğinden geçer

“Şiddetli rüzgar iğne ucu büyüklüğündeki delikten bile içeri sızar. Salgınla mücadelede ihtiyatlı olup, en ciddi tedbiri sürdürmeliyiz.”

3. “Fuchun Dağı Köşkü” resmi

“Çeşitliliği güzellik olarak ele alıp, yeni çağda farklı özelliklere sahip olan modern Fuchun Dağı Köşkü’nü oluşturmalıyız.”

Fuchun Dağı Köşkü resmi, Çinli ressam Huang Gongwang tarafından 670 yıldan fazla bir süre önce çizildi. Huang Gongwang, Çin’in güneyinde bulunan Fuchun nehri boyunca uzanan sonbahar manzarasını resmedip, insan ve doğa arasındaki güzel uyumu sanatıyla gösterdi. Xi Jinping, modern bir Fuchun Dağı Köşkü hazırlayıp, yeni çağda Çin halkının müreffeh, güzel, medeni ve mutlu bir evi inşa edeceğini dile getirdi.


Hibya Haber Ajansı