Yemen hükümeti ve Güney Geçiş Konseyi temsilcileri, aralarındaki farklılıkları barışçıl bir şekilde çözmek için bir anlaşmanın uygulanmasını görüşmek üzere Perşembe günü Suudi başkentinde bir araya geldi.

Her iki taraf da daha önce, tüm tarafları siyasi çözümleri kabul etmeye ve 2019'da patlak veren şiddeti sona erdirmeye zorlayan Riyad Girişimi olarak bilinen girişimi imzalamıştı.

İki taraf, siyasi, askeri, güvenlik, ekonomik, sosyal ve medya olmak üzere her türlü tırmanmayı durdurmayı kabul etti.

Ancak Suudi Arabistan, Güney Geçiş Konseyi'nin (STC) siyasi ve medyadaki gerilim ile siyasi ve askeri atamalar da dahil olmak üzere son eylemlerinin iki taraf arasında üzerinde anlaşmaya varılanlarla tutarsız olduğunu kaydetti.


Krallık, Yemen toplumunun çeşitli kesimlerini kan dökülmesini önlemek, güvenlik ve istikrarı sağlamak için birleştirmek için anlaşmaya bağlı kalmanın aciliyetini iki tarafa hatırlattı.

Son görüşmede Suudi Arabistan, Cumhurbaşkanı Abed Rabbu Mansur Hadi liderliğindeki Yemen hükümetine desteğinin devam ettiğini yineledi.

Güney Geçiş Konseyi, 2014'te başlatılan bir darbeyle başkent Sanaa'yı ve Yemen'in bazı bölgelerini ele geçiren İran destekli Husi milislerine karşı 2015'ten beri Hadi'nin meşru hükümetinin yanında savaşıyordu.

Ancak 2019'un sonlarında, bağımsızlık yanlısı STC, şiddetli çatışmaların ardından Hadi hükümetini geçici iktidar koltuğu olan Aden'den temizledi.

Gerginliği yatıştırmak için Suudi Arabistan, iki taraf arasında bir güç paylaşımı anlaşmasına aracılık etti.

 

(Dış Basın)