Yeni hafta önemli gelişmelere sahne olacak. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı kaynaklı gelişmelerin piyasalarda oynaklığı artırma ihtimalinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Hafta içerisinde takip edeceğimiz kritik gelişmelere göz atmak gerekirse;

 

Öncelikle geçtiğimiz haftadan bu yana sıkça konuşulan ve bir müddet konuşulmaya devam edecek olan ABD teşvik paketine yönelik gelişmeleri bu hafta da takip etmeye devam edeceğiz. 1.9 trilyon dolarlık paketin Kongre’de basit çoğunluk ile geçmesi bekleniyor. Özellikle Cumhuriyetçiler ile anlaşarak paketi daha erken çıkarma girişiminde bulunan Demokratların bu çabasının başarılı olma ihtimali bir hayli zayıf. Bunun nedeni ise Cumhuriyetçilerin 1 trilyon dolar ve hatta daha düşük bir seviyede teşvik paketine onay vermeleri... Bu miktarın Demokratların teklifinin bir hayli altında olması nedeni ile iki parti arasında anlaşma ihtimaline piyasa düşük olasılık veriyor. Bu paralelde 22 Şubat haftasında teşvik paketine yönelik yasa tasarısının Kongre’de oylanması bekleniyor. Onaylanması durumunda teşvik paketi Mart ayının ilk haftası yasalaşabilir. Bir süredir piyasaları meşgul eden Trump’ın azil süreci nihayet son buldu. Hafta sonu Senatoda gerçekleştirilen oylamada 57 senatör azil yönünde oy kullansa da yeterli sayıya (67) ulaşılamaması sonucu Trump azil oylamasında aklanmış oldu. Bu sayede 2024 yılında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmasına engel kalmadı. Piyasa beklentisi ile uyumlu bir karar olması nedeni ile fiyatlamalara etkisinin sınırlı kalması beklenebilir.

 

Haftanın ilk işlem gününde ABD borsaları Başkanlık Günü nedeni ile kapalı olacak. Data akışının zayıf olması nedeni ile küresel ölçekte düşük işlem hacimlerinin görülmesi beklenebilir.

 

 Japon ekonomisi 2020 yılının dördüncü çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 12,7 büyüdü. Ekonomistler ise Ekim-Aralık döneminde GSYH'nın yıllık yüzde 9,5 büyüdüğünü tahmin ediyorlardı.

 

 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Cuma günü bir araya geldiği G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarını koronavirüs salgınından toparlanma için ek mali teşvikler sağlamaları yönünde uyardı.

 

 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü katılacağı G7 liderler zirvesinde koronavirüs salgınını, dünya ekonomisini ve Çin'i konuşacak.

 

 Kentsel dönüşümde banka kredisi faiz destekleri yeniden düzenlendi. Buna göre, kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteklerinde, kredi anapara tutarı için belirlenen üst limitler artırıldı. Karar ile hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı için üst limit, "güçlendirme kredisi"nde 50 bin TL'den 80 bin TL'ye, "konut yapım", "konut edindirme", "iş yeri yapım" ve "iş yeri edindirme" kredilerinde ise 125 bin TL'den 200 bin TL'ye çıkarıldı.Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı ise 625 bin TL'den 1 milyon TL'ye yükseltildi.

 

 Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2021 yılının Ocak ayı verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 106 bin 176 adet, otomobil üretimi ise yüzde 9 azalarak 68 bin 777 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 110 bin 590 adede ulaştı. Ocak ayında otomotiv ihracatı 2020 yılının aynı ayına göre adet bazında yüzde 14 azalarak 77 bin 569 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 21 oranında azalarak 48 bin 50 adet oldu.

 

 

 

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı