2020 yılını güçlü bir risk iştahıyla bitiriyoruz. Ekonomik verilerin kötüleşmeye başladığı ve yardımların sona erdiği bir dönemde Başkan Trump 900 milyar dolarlık yardım paketini imzalayarak piyasalara moral verdi.

 

Trump’ın yardım çekinin 600 dolardan 2.000 dolara çıkarılsın çağrısına Demokratların sahip çıkması Georgia seçimleri öncesi öncesinde Cumhuriyetçileri zorluyor. Paketin geçme ihtimali çok düşük. Ama eğer göl maya tutarsa yeni bir yükseliş dalgasını tetikler.

 

Noel dolayısıyla yabancı yatırımcı katılımının olmadığı Cuma günü Borsa İstanbul yatay bir seyir izledi. Güçlü sıkılaşma kararı sonrası banka hisselerinde görülen satışlar azalsa da devam ediyor. Bankalar ilki gündür sanayi hisselerinin gerisinde kalıyor.

 

Gelişmekte olan piyasalara para girişi Kasım başından beri 75 milyar dolar ile önceki 5 ayın iki katını aştı. Hisse senedine girişin ETF ağırlıklı olmaya başlaması Borsa İstanbul’a yabancı girişinin neden yavaşladığını anlatıyor.

ABD ve Asya vadelileri Borsa İstanbul’da hafif pozitif bir açılışa işaret ediyor. Yabancı katılımının sınırlı olması nedeniyle işlem hacmi hafta boyunca düşük olacak. Piyasanın gerçek yönünün ne olduğunu Ocak ayında yabancı yatırımcılar tatilden döndükleri zaman anlayacağız. Endeks için destek olarak 1.400, direnç olarak 1.435, 1.450 seviyeleri öne çıkıyor. Şirket tarafında önemli bir haber akışı yok.

 

Kaynak İş Yatırım

Hibya Haber Ajansı