Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatılması ile ilgili Hazar Group Savunma Havacılık Uzay Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yıldırım açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, tüm Türkiye’nin meydanlarda ve ekranlarda izlediği uzaya gönderilme anının mutluluk verici ve milli gurur olduğunu söyledi.

Tarihi bir ana tanıklık edildiğini ifade eden Başkan Yıldırım, Türkiye Yüzyılında Ax-3 misyonunda yer alarak tarihe geçen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ile Türkiye’nin Milli Uzay Programı hedeflerinden birini daha gerçekleştirdiği ifade etti.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunun, Türk gençleri ve Türk çocukları için ilham kaynağı olacağının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Milletimizin ufkunu gökyüzünün sınırlarının ötesine taşıyacak bu yolculuk, inşallah gelecekte de Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin güçlü devlet ilkesi ideolojisi ve büyüyen devlet politikasının bir parçasıdır. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın ay-yıldızlı bayrağımızı taşıyacağı uzay görevini başarıyla icra ederek, sağ salim aramıza dönmesini temenni ediyorum. Bu gurur bizim, bu gurur Türk milletinin.”

“Bir ilki daha gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşa Türkiyem!” diyen Başkan Teoman Yıldırım “Bu yolculuğu ile 85 milyon vatandaşımızın heyecanını, geleceğini ve yüreğini de beraberinde uzaya taşıyor! Azminle, hedeflerinle, başarılarınla gurur duy Türkiye!” ifadelerini kullandı.

Milli uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın 14 gün sürecek bilim misyonunda toplam 13 farklı deney gerçekleştireceğine vurgu yapan Yıldırım, “Ülkemizin insanlı ilk uzay misyonunun ardındaki temel motivasyon, bilimsel çalışmalarımızın boyutunu daha da ileriye taşıyacak araştırmalar gerçekleştirmektir. Alper Gezeravcı’nın gerçekleştireceği deneylerin arkasında yer alan Bilim Misyonu Ekibimiz ile fırlatma öncesinde bir araya gelmekten ve bu heyecanı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum! Çalışmaları ile bu tarihi görevde üstlendikleri kritik rol için kendilerini yürekten tebrik ederim!” dedi.

“İstikbal göklerdedir”

Alper Gezeravcı’nın fırlatmadan kısa bir süre sonra verdiği ilk mesajında, “Yüce Atamızın dahiyane sözüyle bu anı başlatmak istiyorum ‘İstikbal göklerdedir.” demesinin gururlandırdığını dile getiren Hazar Group Savunma Havacılık Uzay Sanayi Başkanı Yıldırım, “Alper Gezeravcı bu sözüyle bizi gururlandırmış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, tüm şehitlerimize, devletimize ve milletimize şükranlarını sunmuştur bu milli gururdur. Türk milleti her alanda birlik olduğunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı