İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye genelinde sayıları yaklaşık bir milyonu bulan apartman görevlilerinin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Apartman görevlilerinin insani şartlarda yaşaması gerektiğini ifade eden Yokuş, “Çok mu zor bu emekçilerin haklı taleplerini karşılamak? Apartman görevlileri bizlerin hayatını kolaylaştırıyor, bizler de onların hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmalıyız” dedi. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, apartman görevlilerinin yaşadığı sorunları TBMM’ gündemine taşıdı.

“Apartman görevlilerinin iş tanımı yok"

Sayıları bir milyonu aşan apartman görevlilerinin zor şartlar altında yaşadığını kaydeden Yokuş şunları söyledi:“Meslek kanunu olmayan apartman görevlilerinin iş tanımı İş Kanunu'nda "konut kapıcısı" olarak geçiyor. Bu maddeye göre de Konut Kapıcıları Yönetmeliği yürürlüktedir. Ancak, bu yönetmelikte apartman görevlilerinin belli bir iş tanımı yok, bu yüzden apartman görevlilerinden her işi yapması isteniyor. Apartman görevlilerini hem temizlikçi hem bahçıvan hem de güvenlik görevlisi olarak görüyoruz. Tamir, su, elektrik, her sorunu apartman görevlilerine yüklüyoruz. Şayet apartman görevlisi bu işleri bilmiyorsa ‘İnternette izle, öğren, yap’ deniliyor. Neden? Çünkü usta getirip para ödemek istemiyor apartman yöneticileri. Bunun sonucu asansör tamir ederken, çatı ve cam temizliğini yaparken düşerek hayatını kaybeden birçok apartman görevlisi emekçi olmuştur.”

“Birçok apartman görevlisi kayıt dışı çalışıyor

“Apartman görevlilerinin en büyük sorunu oturdukları evlerdir” diyen Yokuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Apartman görevlileri ev bile denilemeyecek tek göz odada ya da bodrum katında yaşamaya çalışıyorlar. İş yükleri ise oldukça ağırdır. Bununla birlikte, baskı ve mobbingle karşı karşıya kalıyorlar. Mesai saatleri yoktur, 7/24 hizmet etmeleri isteniyor. Çalıştıkları apartman ya da siteden bir an bile uzaklaşamıyorlar, âdeta hapis hayatı yaşıyorlar. Yine çoğu apartman görevlisi kayıt dışı çalıştırılıyor, SGK kapsamına dahi alınmıyor. Asgari ücrete yapılan zamlardan sonra ise birçok apartman görevlisi işten çıkarılmış durumda. KONUT-İŞ Sendikası Başkanı Alican Kayhan Bey ‘Sendikamızın temsil ettiği üyelerimiz apartman görevlileri, konut işçileri olduğunu ülke genelinde sayıları aileleriyle birlikte 3 milyonun üstünde. Bu iş kolunda çalışan emekçi kardeşlerimiz en zor ve en sorunlu iş kolu olduğunu çalışma kolları bir fabrika çalışanınkine benzemez. Günün her saati çalışmak için çalışırlar. Mağaraları andıran sağlıksız yerlerde oturan arkadaşlarımız olduğunu ve bunun 3194 sayılı İmar Kanunu'na aykırı olduğunu söylememize rağmen tek bir adım atılmıyor”

“Apartman görevlilerinin hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı"

Apartman görevlilerinin taleplerini sıralayan Yokuş, ”Bir yandan geçim derdiyle boğuşan bir yandan da haksızlıklara uğrayan apartman görevlilerimizin bizlerden istekleri var. Apartman görevlileri mağara gibi bodrumda yaşamak istemiyorlar, her şeyden önce insani şartlarda yaşamak istiyorlar. Meslek kanunlarının ve iş tanımlarının olmasını istiyorlar; arada sırada kendilerinin de bir özel hayatı olduğunun bilinmesini istiyorlar yani saygı istiyorlar. Sosyal güvencelerinin olmasını istiyorlar; apartman görevlileri kendilerini koruyan bir yasa, bir yönetmelik istiyorlar. Çok mu zor bu emekçilerin haklı taleplerini karşılamak? Apartman görevlileri bizlerin hayatını kolaylaştırıyor, bizler de onların hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmalıyız” ifadelerini kullandı.


Hibya Haber Ajansı