Rahim sarkması, leğen kemiği dediğimiz yapının içindeki pelvik bölge taban kasları ve burada bulunan destekleyici bağların zayıflaması nedeniyle oluşur. Bunun sonucunda rahim için gerekli destek kaybolur, rahim vajinaya doğru yer değiştirir ve bazı durumlarda vajinadan dışarıya çıkabilir. Bu durum hemen her yaşta görülse de, genellikle menopoz sonrasında ve daha önce zorlu vajinal doğum yapmış olan kişilerde daha sık ortaya çıkar. 

Rahim sarkması bazen hafif, bazen şiddetli olabilir. Hafif rahim sarkmaları çoğunlukla herhangi bir şikâyete neden olmaz ve ciddi tedavi gerektirmez. Fakat ağır olgularda rahim vajinadan dışarı çıkacak şekilde yer değiştirmiş, hatta vajinadan tamamen dışarıya çıkmış olabilir. 

Orta ve şiddetli rahim sarkması durumunda kişilerde; 

Vajina üstü ve kasık bölgesinde ağırlık veya çekme hissi, 
Vajende ele gelen kitle hissiyatı 
idrar kaçırma ya da idrar yapmakta zorlanma 
Dışkılama düzeninde değişiklik  
Vajina dokusunda gevşeklik hissi gibi cinsel kaygılar oluşabilir 
Hafif düzeyde dahi olsa, kişi böyle bir problem fark ettiğinde doktoruna başvurmalıdır. 

Rahim sarkması risk faktörleri nelerdir? 

Zorlu normal doğum 
İri bebek doğum öyküsü 
Bir veya daha fazla gebelik 
Aşırı kilolu ya da obez olmak 
Menopozdan sonra hızla düşen östrojen seviyeleri 
Kronik kabızlık 
Kronik öksürük 
Bronşit, Koah gibi kronik hastalıklar  
Sürekli ağır kaldırma 
Ailede bağ doku zayıflık öyküsü gibi risk faktörleri sayılabilir.  
 
Eşlik eden diğer problemler nelerdir? 

İdrar torbasının sarkması (Sistosel):  Vajen ön duvarı sarkması (ön prolapsus) ile birlikte olur. İdrar torbası ve vajinayı birbirinden ayıran destek dokusunda zayıflık nedeniyle idrar torbası vajina içine doğru şişlik oluşturabilir. Bu durum idrar tutamama, idrar kaçırma ya da idrar yapamama gibi problemlere yol açabilir 
Arka vajinal duvar sarkması (Rektosel): Bu durum ise rektosel olarak bilinir ve rektum ile vajinayı birbirinden ayıran destek bağ dokusunun zayıflığı nedeniyle rektumun vajina içine doğru şişkinlik oluşturmasına neden olur. Bu durumda kişi bağırsak hareketlerinde problem yaşayabilir, ileri düzey olgularda vajene bombeleşen kısım vajinadan dışarı çıkabilir. 
 

Çoğunlukla ihmal edilen rahim sarkması ileri yaşla birlikte ciddi bir hal alır. İlerlemiş olgularda rahmin bir kısmı ya da tamamı vajinadan dışarı çıkabilir. Bu da giysilere sürtünme sonucunda yara ve ülsere yol açabilir. Bu yaralar enfeksiyonla birliktelik gösterebilir. 

İlerleyen yaşla birlikte rahim sarkma ameliyatı geçirmek daha zor bir hale gelecektir. Bu nedenle rahim sarkması problemi hissedildiğinde doktora başvurulmalı, mümkünse erken dönemde tedavi planlanmalıdır. 

Rahim sarkması riskinizi azaltmak için neler yapabilirsiniz? 

Kegel egzersizleri: Bu egzersizler pelvik taban kaslarını güçlendirir. Rahim sarkması ya da idrar torbası sarkması henüz gelişmeden önce yapılan bu egzersizler oldukça faydalıdır.  
Kabızlığın tedavi edilmesi: Eğer kronik kabızlık çekiyorsanız bol sıvı tüketin ve yüksek lifli gıdalar ile beslenmeye çalışın. Yüksek lif oranına sahip gıdalara örnek olarak : 
Tam tahıllı ürünler 
Arpa, çavdar, yulaf 
Brokoli, mısır, havuç, elma  
Bezelye ve kuru fasulye sayılabilir. 
Ağır kaldırmaktan kaçının veya doğru şekilde ağırlık kaldırın: Herhangi bir ağırlık kaldırırken dengenizi koruyun ve belinize aşırı yük vermekten kaçının. 
Kronik öksürüğün tedavi edilmesi: Eğer kronik öksürüğünüz varsa veya Astım/Koah hastası iseniz ve kontrol altına alınmayan öksürük problemi çekiyorsanız doktorunuza başvurun ve öksürüğünüzü kontrol altına almaya çalışın. 
Sigara içiyorsanız kesinlikle sigarayı bırakın. Sigara hem bağ dokuda zayıflık yaratır, hem de kronik öksürüğe neden olur.  
Fazla kilo alımından kaçınmak: Aşırı kilo rahim sarkmasının en önemli sebeplerinden biridir. Bu nedenle eğer fazla kilo probleminiz varsa mutlaka hekiminize başvurun ve sizin için ideal olan kiloyu belirleyin. Uygun bir diyet ve egzersiz programı ile ideal vücut ağırlığınıza ulaşmayı hedefleyin. 

Hibya Haber Ajansı