Atina'nın kuzeyindeki bir ormanlık alanın yakınında yaşayan yüzlerce sivil, Yunanistan'da son zamanlarda görülen en kötü sıcak hava dalgasının körüklediği orman yangını yerleşim bölgelerine ulaştığında evlerinden kaçtı.

Salı günkü yangın başkentin üzerine dumanlar saçtı ve Atina'nın 20km (12.5 mil) kuzeyindeki Tatoi yakınlarında çok sayıda tahliyeye yol açtı. Birçok sakin evlerini araba ve motosikletlerle terk etti ve yerleşim alanları dumanla kaplı olarak başkente doğru yola çıktı.
Atina'nın ana bölge valisi George Patoulis devlet tarafından işletilen ERT'ye verdiği demeçte, "Bu büyük bir yangın ve onu kontrol altına almak için çok çalışmak gerekecek."

“Bölgedeki insanlar beklemede olmalıdır. Duman çok yoğun olduğu için yangından etkilenen bölgelerdeki insanlardan pencerelerini kapalı tutmalarını istiyoruz.”

Doğu Akdeniz'i kavuran sıcak hava dalgası yoğunlaştıkça, Yunan başkentinin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 42 santigrat dereceye (107.6 derece Fahrenheit) ulaştı.

Aşırı hava koşulları Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve bölge genelinde alevleri ve Türkiye'de ölümcül orman yangınlarını körükledi.

Turistik yerler kapatıldı
Yangınlar, Yunan basketbol yıldızı Giannis Antetokounmpo'nun Milwaukee Bucks ile son NBA şampiyonluğu için Atina'da planladığı kutlamaları iptal etmesine neden oldu.

Antetokounmpo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu yangınlardan can kaybı olmamasını umuyoruz ve elbette bugünkü kutlamayı erteleyeceğiz" dedi.

Daha önce, yetkililer öğleden sonra saatlerinde Akropolis'i ve diğer antik yerleri kapattı.

Normalde yaz aylarında yerel saatle 08:00 - 20:00 (5:00 - 17:00 GMT) arasında açık olan site, açılış saatlerini Cuma'ya ve öğleden sonra 17:00'ye (09:00 - 17:00) indirecektir. ). 2:00 GMT). kapanacak. .

Aşırı sıcaklık, ulusal güç kaynağını zorladı ve orman yangınlarını körükledi.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin orman yangınlarının hem sıklığını hem de yoğunluğunu artırdığı konusunda uyardı.

Mevcut orman yangınları yalnızca daha yüksek sıcaklıklarla değil, aynı zamanda daha düşük yağışlarla da ilişkilendirilebilir. Kuru odun daha kolay ve daha hızlı yanar, bu da orman yangınlarını daha şiddetli hale getirir ve daha hızlı yayılır.


Atina yakınlarındaki yangın söndürme çalışmalarına Rusya'dan kiralanan Beriev Be-200 amfibi uçağı da dahil olmak üzere beş su damlası uçağı ve beş helikopter katıldı.

Yangın, elektrik direklerine zarar verdi ve yaygın klima kullanımının baskısı altındaki elektrik şebekesini daha da zorladı.

Yunan İtfaiye Teşkilatı salı ve çarşamba günleri ülkenin çoğu için teyakkuzda kalırken, kamu ve bazı özel servisler çalışma saatlerini öğleden sonra kapanmalarına izin verecek şekilde değiştirdi.

Salı günü güney Mora Yarımadası'nın kıyı bölgelerinde çok sayıda köy boşaltıldı.

Başbakan Kyriakos Miçotakis bu hafta Yunanistan'ın 1987'den bu yana "en kötü sıcak dalgasıyla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Komşu Türkiye'de, en az on yılın en kötü yangınları ülkenin bazı bölgelerini kasıp kavurdu, sekiz kişiyi öldürdü ve yüzlerce kişiyi turist nüfuslu güney bölgelerinde tahliye etmeye zorladı.

(Dış Basın)