Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, televizyon programı Meetpoint'te gazeteci Olga Tremi'nin sorularını yanıtladı.
Türk-Yunan ilişkilerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en çok tartışıldığı röportajda Dendias, iki ülke arasındaki sorunların "bir lider" olarak gördüğü Erdoğan ile yüz yüze görüşme yoluyla çözülebileceğine inandığını söyledi. Önder". kendi hedeflerine ulaşmada başarılı bir lider ve bölgede önemli bir lider" ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis.
Dendias, Erdoğan hakkında şunları söyledi:
"Türk siyasetine bakış açısı ne olursa olsun, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgede önemli bir unsurdur. Ülkesini Mustafa Kemal Atatürk kadar yönetti ve Türkiye'nin fizyonomisini değiştirdi."
Dendias, Erdoğan ile en son Cumhurbaşkanlığı'nda görüştüğünü ancak bir önceki Strasbourg ziyaretinde Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde birkaç kez görüşme fırsatı bulduğunu ifade etti. "Erdoğan'ın bireysel düzeyde misafirperver ve arkadaş canlısı bir kişiliğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Hayatında birçok başarıya imza atmış bir insan. Onunla konuşurken Erdoğan'ın hayatına nereden başladığını, hayatını nasıl değiştirdiğini düşünmemiz gerekiyor. fizyonomi. Ülkesini nasıl güçlendirdiğini anlattı” dedi. .
Dendias, Erdoğan'ın "öngörülemez" olduğu görüşlerine katılmadığını da belirterek, "Bu tür görüşlerin kendi siyaseti için faydalı olduğunu düşünse de bunların öngörülemez olduğunu söyleyemem. Çoğumuz aynı fikirde olmayabiliriz. , Erdoğan'ı kendi stratejisini ve kişisel değerlerini hedef alan biri olarak görüyorum. Dedim.
“ERDOĞAN MİÇOTAKİS İLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEYE İHTİYACIM VAR”
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, iki ülke arasındaki sorunların çözümü için bir umut varsa, bunun Erdoğan ve Miçotakis arasında yüz yüze bir görüşme yoluyla olacağına inanıyor.
Bu konuyla ilgili olarak Dendias, "Ben her zaman iki liderin ikili ve yüz yüze görüşmelerinden yana oldum. Türkiye'de öyle bir yapı var ki, kimsenin maddi olarak müzakere etme yetkisi yok. O yüzden. Sorunların çözümü için bir umut var, o Miçotakis. Erdoğan'la görüşeceğine inanıyorum" dedi.
Dendias, Türk-Yunan ihtilafı konusunda Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na taraf olup olmadığına ilişkin soruları yanıtladı:
"Lahey mahkemesi uzun soluklu bir yol. Lahey'e gitmeden önce Türkiye ile mahkemeye ne götüreceğimiz konusunda anlaşmamız gerekiyor. Hangi Yunan hükümeti, hangi Yunan bakanı olacak, Yunanistan'ın tezi ne olacak? Denizcilik? İki ülke arasındaki yetkiler ve Münhasır Ekonomik Bölgeler Türkiye başka meseleleri gündeme getirirse biz onların içinde değiliz."
Dendias son olarak gazetecinin "Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Çavuşoğlu ile gerginliği kim kazandı?" sorusuna yanıt verdi.
Dendias, "Bu, tarif ettiğiniz maç değildi. Kimsenin kazandığına inanmıyorum" dedi. Başbakan Miçotakis'in kameralar önündeki görüntüsünden haberdar olduğunu söyledi; Kendisine gelen talimata göre hareket ettiğini söyledi, "Kışkırtıyorsan konuş" dedi.
"KAMUOYUNDA KARŞILAŞTIĞIMIZ SORUNLARI NET BİR ŞEKİLDE BELİRTTİK"
Dendias, Yunanistan'ın görüşünü de yineledi: "Bir müttefik olan Türkiye'nin, Uluslararası Deniz Hukuku'ndan (UNCLOS) kaynaklanan karasularımızı 12 mile kadar genişletme hakkımızı bir savaş nedeni (casus belli) olarak görmesi kabul edilemez. "dedi.


Kaynak: Kıbrıs Postası