Yunanistan Emlak Danışmanı Kosta Arslanoğlu, Yunanistan'ın Nea Smirni semtinin gayrimenkul bilgisinı Yuotube kanalından paylaştı.

Nea Smirni semti İzmir’den Atina’dan gelen Rum göçmenlerinin kurduğu bir semt. Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus değişiminde gelen Rumlar tarafından kurulan Nea Smirni, Yeni İzmir demek. Rumların İzmir'i hiç unutmadığını ve hayatlarından çıkarmadığını dile getiren Arslanoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Rumlar, Türkiye’yi doğdukları yerleri sokak ismi olarak hafızalarında yaşatmaya çalıştılar. Koukloudza (Kokluca), Kordeliou Karşıyaka), Aidinou (Aydın), Mpournova (Bornova), Pergamon (Bergama), Paradisou (Şirinyer,Buca), Magnisias (Manisa), Adramittou (Edremit) Nea Smirni semtinin sokak isimleri arasında yer alıyor."

Kuzeyinde Neos Kosmos, doğusunda Agios Dimitrios, güneyinde Palaio Faliro ve batısında Kallithea ile komşu olan Nea Smirni semti,1928'de 210 kişi olduğu varsayılıyor. Nea Smirni şimdilerde ise  yaklaşık 80 bin kişiyi barındırıyor.

Yunanistan Nea Smirni semti hakkında her alanda bilgi veren Kosta Arslanoğlu, semtin tarihi,  sosyolojik yapısı ve inşaat durumu ile ilgilide bilgiler paylaştı:

"Yunanların çok mültecilerin az olduğu bir semt"

"Nea Smirni İngiliz The Guardian gazetesi tarafından 2020 nin en iyi 10 Avrupa semti listesinde yer aldı. Nea Smirni semtinde metro yok, ancak Singrou caddesi ile kuzeyde Sintagma meydanı ve aynı şekilde sahil şeridi ile Pire ve Glifada’ya ulaşılabiliyor.

Nea Smirni cadde ve sokakları geniş bir semt olmasına rağmen, binaların yüksek ( 5 ile 6 kat ) olduğu ve nufüs yoğunluğu yüksek semtlerden biri. Nea Smirni Yunanların çok olduğu, yabancıların ve mültecilerin çok az olduğu bir semttir.

Nea Smirni çok eski bir semt, ancak binalar çok eski değil. Binaların çoğu 20 ile 40 yaşı arasında. Nea Smirni de yeni inşaatlar çok fazla değil, ve bundan sonra yeni inşaat yapılacak arsa ve yer kalmamış durumda.

Nea Smirni halkı, sosyolojik olarak orta düzey ve üstü seviyesinde. Kiralama açısından yani buradan alınacak bir ev ve daire hemen kiralanabilir . Nea Smirni kalma ve yaşama anlamında Yunanlıların kalmak için tercih ettikleri bir semt. Ulaşım anlamında kolay ve her yere yakın diye tabir ettiğimiz semtlerden."

Alsos Neas Smirnis

"Alsos Neas Smirnis , Nea Smirni Alsos Parkı Herkes sadece Aek ve Paok futbol takımlarının Türkiye’den gelen Rumlar tarafından kurulduğunu bilse de, Panionios ta Türkiyede yaşayan Rumlar tarafından kuruldu . Panionios , 1890 yılında kurulmuş, İzmirden Atinaya taşınan bir kulüp"

 

Hibya Haber Ajansı