Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, işletmelere kullandırılan kredilere ilişkin koşul ve kurallar incelendiğinde, ortalama krediler ve daha riskli krediler üzerindeki kâr marjlarındaki artışın zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Kredilerin vadesine ilişkin koşullarda bir gevşeme gözlemlenirken, diğer şartların ise temel olarak aynı kaldığı belirtildi. Bireysel kredilerde ortalama kredilerdeki kâr marjı artışının devam etmesine rağmen, konut ve taşıt kredilerinde azalış yaşandı. Daha riskli kredilerde ise konut ve diğer bireysel kredi türlerindeki kâr marjı artışına rağmen, taşıt kredilerindeki azalma sürdü.

Bankaların fon sağlama imkânları değerlendirildiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde yurtiçi fonlama koşullarında sıkılaşma, yurtdışı fonlama koşullarında ise gevşeme eğiliminin devam ettiği görüldü. Yurtdışı fonlama maliyetleri ve diğer koşulların gevşetici etkisi devam ederken, yılın son çeyreğinde yurtiçi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakması ve yurtdışı fonlama koşullarındaki gevşemenin güçlenerek devam etmesi bekleniyor.
4o mini