Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 0,12 azalışla 1.371 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 12,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,29 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,30 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 2,23 ile spor, en çok kaybettiren ise yüzde 3,10 ile ulaştırma olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,14, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,52, Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,88 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21 değer kazandı. ABD borsaları haftanın ikinci işlem gününü hafif yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,03 artışla, S&P 500 endeksi yüzde 0,02 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,19 değer kazandı. Bugün, yurt içinde dış ticaret istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de ADP özel sektör istihdamı, Avro Bölgesinde enflasyon, İngiltere'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak toparlanma eğiliminin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 0,12 azalışla 1.371 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 12,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı değerlendirmede, “"Delta plus daha yok ama delta varyantı artıyor. 138 sekansı belirlenmiş hastadan bahsetmiştim, şu an 224'e çıktı” dedi. Bakan, Şehir hastanelerine ilişkin iddialara yönelik "Hastanelerin, binaların satışı, devri söz konusu değil. Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir"dedi. Bakan, spor müsabakalarının, sayıları belirlenerek seyircili olarak oynanabileceğini açıkladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla varlık barışı başvuruları 6 ay uzatıldığı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle "Ekonomi Koordinasyon Kurulu" ve "Fiyat İstikrarı Komitesi" kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Antalya'da bugün görüşmesi bekleniliyor.

ABD'de açıklanan S&P CoreLogic Case-Shiller endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 artarak 1988 yılından bu yana en yüksek artış olarak gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre; Ocak-Mayıs döneminde bankacılık sektörünün kârı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 düşüşle 24,7 milyar TL oldu. Mayıs 2021 döneminde bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 6,7 trilyon TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2020 yıl sonuna göre 564,9 milyar TL arttı. İlgili dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,69 oldu. 2020 yılsonuna göre özkaynak toplamı yüzde 3,4 artışla 620 milyar TL olurken, sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 17,86 seviyesinde açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi, Haziran 2021 verilerine göre, Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 92,6 iken, Haziran ayında %5,6 oranında artarak 97,8 değerine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) daha önce planlı takvimde 30 Haziran Çarşamba günü olarak yer alan yatırımcı toplantısının tarihini 2 Temmuz Cuma olarak değiştirdi.

Euro Bölgesi’nde açıklanan ekonomik güven endeksi Haziran ayında 117,9 seviyesine yükselerek 21 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 5,5'e yükseltti. Kuruluş turizm sezonunun uzun sürmesi halinde ekonomi büyümenin tahminleri bir miktar aşabileceğine de belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dev zirvesinden sonra, Rusya ile istikrarlı ilişkilere dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya saldırmaya devam ederse, Washington yanıt verecektir dedi. (Kaynak: bloomberght.com)

ABD’de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güveni Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde 127,3 değerinde gerçekleşti.

Şirket Notları:

RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. (RTALB): COVID-19 virüsünün tespitinde faydalanılan ve şirketimize ait olan SARS CoV-2 N501Y Mutation Detection Kiti Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde Ürün Takip Sistemi'ne kaydı gerçekleşmiştir. DIAGNOVITAL®️ SARS-CoV-2 N501Y Mutasyon Tespit Kiti İnsan Ekstraksiyon Kontrolü (HEC) olarak görev yapan spesifik insan RNA dizisini ve yabanıl tip N501 SNP ile Y501 SNP'sini üç farklı kanalda saptamaktadır.

BİOTREND ÇEVRE VE ENERJİ YATIRIMLARI A.Ş. (BIOEN): Bağlı ortaklığı Mersin Elektrik Üretim ve Enerji Yatırımları A.Ş.'nin işletmecisi olduğu Ezine Biyokütle Enerji Santrali için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28.06.2021 tarihinde 1 adet 1,000 MWe kurulu güçte buhar türbini – generatör grubunun kısmi kabulünü gerçekleştirmiştir.

BMS ÇELİK HASIR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (BMSCH): Manisa fabrikasının ihtiyacı olan elektrik enerjisinin büyük bir kısmını karşılamak ve imalat girdi maliyetlerinde önemli bir tutar teşkil eden elektrik birim maliyetimizi düşürmek ve faaliyet karlılığımızı arttırmak amacıyla; Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu fabrika çatısı üzerine 657 kWP (879.540 Kw) gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) alımı için fiyat teklifleri toplanmaktadır. Söz konusu alım, yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV istisnası teşviği ile yapılacaktır.

BORSA İSTANBUL A.Ş.: Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Şirket) 7.000.000 TL nominal değerli paylarının halka arzı tamamlanmış olup, Şirketin sermayesini temsil eden 34.000.000 TL nominal değerli payları Kotasyon Yönergesi'nin 8'inci maddesi çerçevesinde kota alınmıştır. Halka arz edilen Şirket payları 02/07/2021 tarihinden itibaren Ana Pazar'da 28 TL/pay baz fiyat, "MEDTR.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 1.000.000 TL olarak belirlenmiştir.

PARSAN MAKİNA PARÇALARI SANAYİİ A.Ş. (PARSN): Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği ( OİB) tarafından organize edilen '' Alman Basın Heyeti Türkiye Ziyareti'' kapsamında,Alman medya kuruluşları ve sektör temsilcileri;30 Haziran 2021-Çarşamba günü şirketin Dilovası tesislerini ziyaret edeceklerdir.

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı