Piyasa Gündemi

Enerji maliyetlerinde gözlenen artış ve devam eden enflasyonist baskılar küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Evergrande cephesindeki gelişmeler ile küresel çaptaki ekonomik veri akışları da gündemdeki yerini koruyor. Bugün yurt içinde açıklanacak eylül ayı enflasyon rakamları TL varlıkların seyri üzerinde etkili olacaktır. Piyasadaki konsensüs beklentiler TÜFE’nin aylık bazda %1,30 oranında artış kaydetmesi yönünde şekilleniyor. (Gedik Yatırım: %1,00)

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       
•    10:00 Türkiye – TÜFE/ÜFE Önem: Yüksek
•    17:00 ABD – Fabrika Siparişleri Önem: Yüksek

BIST-100 Güne Başlangıç

Gündemdeki mevcut risk başlıkları hisse piyasaları üzerinde baskı oluştururken, ABD tahvil faizlerinde son dönemde gözlenen yükseliş eğilimi piyasaların takibinde yer alıyor. BIST-100 Endeksi cuma gününü %0,35 oranında bir kayıpla 1.401,46 puandan tamamladı. Hafta genelinde zayıflamanın görüldüğü ABD borsaları cuma gününü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif satıcılı bir seyir izliyor. Çin borsaları tatil nedeniyle işlem görmezken, Japonya ve Hong Kong borsalarında satışlar hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 8,86 – 8,88 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:35 itibariyle 8,85’li seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

BIST-100 Strateji

Yukarı yönlü tepkiler zayıf kalsa da yurtdışındaki satıcılı görünüme karşın endeksin geçtiğimiz hafta, önceki hafta gördüğü dip seviyelerin üzerinde tutunması olumlu oldu. Bu hafta yurtdışı piyasalarda bir tepki hareketi görebilecek olursak, BIST 100’de de 1.425’in geçilmesi ile pozitif bir tablo oluşabilir. Aksi takdirde yani yurtdışındaki negatif görünüm gelecek haftaya taşınacak olursa BIST 100’de son satışların ardından görülen dip seviye olan 1.376 seviyesinin altında çok daha sert satışlarla karşılaşılabilir. Yeni haftaya başlarken BIST 100’de bahsettiğimiz bu iki seviye arasındaki dalgalanmayı izleyeceğiz. Kırılma yönünde sert hareketler yaşanma ihtimalini yüksek gördüğümüz için de kırılma yönünde pozisyonları artırmak gerektiğini düşünüyoruz. 

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı