Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Ece Yiğit, zeytin yaprağı ve çayı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

ŞEKER HASTALARINDA FARKLI ETKİ YARATABİLİR

Özellikle ilaç kullanan diyabet hastalarını zeytin yaprağı çayını tüketmek konusunda uyaran Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Ece Yiğit, şu bilgileri paylaştı;

“Son dönemde şifa deposu meyvesi ve insan sağlığına dost yağı ile popüler olan zeytin ağacının yaprakları da çay olarak tüketiliyor. Su kaynadıktan sonra soğumasını beklediğiniz suyu bir tatlı kaşığı zeytin yaprağının üzerine ekleyin. 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz. Şeker düşürücü etkisini arttırmak için çubuk tarçın ilave edebilirsiniz. Günde 3 fincana kadar tüketilebilir. Ancak zeytin yaprağının şeker düşürücü etkisinin güçlü olduğu unutulmamalıdır. İlaç kullanan diyabetik hastaların aşırı şeker düşüşü durumu yaşamamaları için kullandıkları ilaçların düzenlenmesi gerekebilir.”

BU ÇAYIN PÜF NOKTASI SUYUN SICAKLIĞI

Yiğit, “Şifa için içeceğiniz bu çayı doğru şekilde  tüketmeniz gerekiyor. Bunun püf noktası ise suyun sıcaklığında saklı. Çayını çok sıcak suyla hazırlarsanız zeytin yaprağı içerisindeki faydalı bileşiklerin etkisiz hale gelmesine sebep olabilirsiniz” uyarısında bulundu.

AĞRI KESİCİ VE ENFEKSİYON GİDERİCİ

Zeytin yaprağının birçok bakteri, virüs ve mantar türü üzerine etkisi olduğunu söyleyen Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı;

“Zeytin yaprağının oleuropein isimli kuvvetli antioksidan ve antimikrobik etkisi olan maddeyi içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle de enfeksiyon hastalıkları tedavisinde başarı ile kullanılabiliyor. Son zamanlarda yapılan çalışmalar iltihap giderici ve ağrı kesici etkisi olan zeytin yaprağının hasarlı kıkırdak dokunun iyileşmesini sağladığını ve eklem hastalıklarında da etkili olduğunu gösteriyor.”


Hibya Haber Ajansı