Kremlin, Putin ile Biden arasında bugün Cenevre'de gerçekleşen görüşmenin ardından üzerinde anlaşmaya varılan ortak açıklamayı yayınladı.
Açıklamada, Rusya ve ABD'nin gergin zamanlarda bile stratejik alanda öngörülebilirliğin sağlanması, silahlı çatışma risklerinin azaltılması ve nükleer savaş tehdidi gibi ortak hedefler doğrultusunda ilerleme gösterebileceklerini gösterdikleri belirtildi.
ABD ile Rusya arasında imzalanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nın (New START) geçtiğimiz günlerde uzatıldığına işaret edilen açıklamada, "Yeni START'ın uzatılması, nükleer silahların kontrolü taahhüdümüzün bir göstergesidir" denildi.
Açıklamada, bu hedeflere ulaşmak için kısa sürede Rusya ile ABD arasında kapsamlı istişarelere başlanacağı ifade edilerek, "Stratejik istikrar konusunda sağlam ve güçlü, kapsamlı bir ikili diyalog başlatılacak. Gelecekteki silah kontrolü ve risk azaltma önlemlerinin temeli." açıklamalar yer aldı.
Zirvenin ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmelerin "oldukça yapıcı" olduğunu söyledi.
"Siber güvenlik konusunda istişareleri başlatmak için Biden ile anlaştık. " Putin yaptığı açıklamalarda, istişareler için geri çağrılan Rus ve ABD büyükelçilerinin görevlerine dönmek için Biden ile anlaştığını duyurdu.
Putin, ABD vatandaşı mahkumların iadesi konusunda bazı tavizler verilebileceğini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden, "Putin'e gündemimin Rusya'ya veya başka bir ülkeye karşı olmadığını, Amerikan halkı için olduğunu söyledim" dedi.
Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'e insan hakları konusundaki endişelerini dile getirdiğini ve bunu yapmaya devam edeceğini söyledi.
Yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için stratejik bir istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda Putin ile anlaştıklarını belirten Biden, "Putin'e demokratik egemenliğimizi ihlal edecek veya demokratik seçimlerimizin düzenini bozacak girişimlere göz yummayacağımızı söyledim. "