SİVİL DÜŞÜNCE / RÖPORTAJ
SEMRA POLAT

Binali Yıldırım’ın başbakanlığındaki Türkiye’yi ne gibi değişiklikler bekliyor?

 
Çok farklı bir şeyler olacağını sanmıyorum. 2002 kasımında Abdullah Gül bey ile başlayan AK Parti iktidarları, davanın lideri sayın Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Ahmet Davutoğlu hoca  ile devam eden ve ülkemizin büyümesi ve gelişmesi yeni başbakan'ımızı ile devam edecektir. Mühendis bir başbakan olmasının getirdiği bazı avantajlar elbette olacaktır.



Başkanlık sistemi tartışmaları devam ederken partili cumhurbaşkanlığına geçileceği konuşuluyor. Bu geçiş sürecinde nasıl bir sistem ortaya çıkacak?
 
Partili cumhurbaşkanı, yarı başkanlı veya başkanlık sistemi gibi başlıklarda çok tartışmaya girmeden, mevcut sistemin Türkiye’ye dar geldiği, mevcut sistemle yola devam edilemeyeceğini defaten yaşandı. Rahmetli Özal döneminde onun cumhurbaşkanlığından sonra başbakan Mesut Yılmaz ile aralarında yaşanan sıkıntılar, daha sonra Süleyman Demirel ile başbakan Tansu Çiller arasında yaşanan sıkıntılar ve sorunlar malum. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı yapanların tamamına yakını başkanlık sistemini savunmuştur. 
 
‘’Sayın başbakanımız ile cumhurbaşkanımızın aynı partili olmaları ve aynı davanın insanları olmalarına rağmen Türkiye’de çift başlılık olarak kabul ediliyor.’’
Sayın başbakanımız ile cumhurbaşkanımızın aynı partide olmaları ve aynı davanın insanları olmalarına rağmen Türkiye’de çift başlılık olarak algılandı ve algılanmaya da devam ediyor. Mevcut, bu haliyle bize dar geliyor. Ben sayın Binali Yıldırım döneminde başkanlık sistemine geçişin daha da hız kazanacağına ve bu mevcut sistemin değişmesiyle ilgili sürecin daha hızlı işleyeceğine inanıyorum. Yıllardan beri belli dostlukları olan, yıllardan beri aynı kurumlarda çalışmış olan sayın Binali Yıldırım bey ile sayın cumhurbaşkanımız çok çok daha uyumlu çalışacaklarına da inanıyorum. Bu uyumlu çalışmalarında bu sistem değişikliğini daha da hızlandıracaktır. Yeni Türkiye yolunda bu sistem önümüzü tıkıyor. Bu sistemin mutlaka değişmesi gerekiyor. Geçmişte belediye başkanlığı yaptım. Bu yeni sistemi birazda belediye başkanlığına benzetiyorum. 
 
Başkanlık Sisteminin Modeli Nasıl Olur?
 
Biz Anadolu insanının yapısına uygun bir modeli ortaya çıkaracağız. Mevcut sorunları daha hızlı çözecek, Yeni Türkiye'nin önünü açacak ve Devleti çok daha kurumsallaşacaktır. 
 
Binali Yıldırım’ın adaylığı açıklandıktan sonra birlikte Diyarbakır’a gittiniz. Diyarbakır’da hendek teröründen kaçan, evini barkını terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımıza ne gibi hizmetler verilecek? Diyarbakır izlenimleriniz neler?
Sayın cumhurbaşkanımız katıldığı televizyon programında, daha öncede sayın Ahmet Davutoğlu da belirtti. Başbakanımız da Diyarbakır’da basın toplantısında dile getirdi; mağdur olan tüm vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin mağduriyetleri bir an önce giderilecektir. Biran önce evlerine barklarına kavuşacaklardır. 
 
‘’Yılladır Türkiye terörden çok çekti.’’
Yılladır Türkiye terörden çok çekti. Bölge halkı çok mağdur oldu, çok yıprandı. İnşallah biran önce bu terörden kurtulmak için de mücadele ediyoruz. Türkiye’nin demokratikleşme alanında atmış olduğu adımlar devrim niteliğindedir. Sağlıktan eğitime, ekonomiden ulaşıma, demokratik kazanımlardan sosyal devlet olgusuna kadar hemen her konuda dünün Türkiye’si ile bugünün Türkiye’sini kıyaslanama bile gerek yoktur. Yeni anayasa ile birlikte çok daha demokratik, çok daha sivil, Anadolu insanının yapısına uygun yeni bir anayasayla birlikte tüm bu kazanımları anayasal yasal zemine oturtmuş olacağız. 
 
’AK Parti yeni anayasayı hazırlıyor.’’
AK Parti yeni anayasayı hazırlıyor. Yakın bir zamanda da parlamentoya  gelecek. Mecliste yeterli çoğunluğu inşallah sağlarız da bir referanduma gerek kalmaz. Ama gerek olursa da aziz milletimize götürürüz. Aziz milletimizin beğenisine sunarız.  Ayrıca Yeni ve demokratik anayasanın  parlamentodan en kötü ihtimalle 330’un üstünde oy alacağına inanıyorum. 



Dokunulmazlık oylaması yapıldı. Fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması meclisten geçti. Önümüzdeki dönemde yargılanan milletvekilleri de olabilir. Milletvekilliği düşenler olursa, bir ara seçim ya da bölgesel seçime gidilebilir mi? 
 
Bunu şimdi konuşmak için çok erken. Bu, fezlekesi olan arkadaşlar, yargılanacaklar, ceza alacak olurlarsa bunlar konuşulur. 



Siz Kocaeli milletvekilisiniz. Aslen Ağrılısınız ve Hakkari'nin fahri vekilisiniz ayrıca belediye başkanlığı yaptınız. Dolayısı ile halkımızın sorunlarını gayet iyi bilen bir milletvekilisiniz. Talepleri olan Kocaelili vatandaşlarımızın yanı sıra Diğer ilerde yaşayan vatandaşlarımız da size ulaşıyorlar. Kocaeli halkı sizden ne talep ediyor? Kocaeli’ye neler yaptınız? Projeleriniz nelerdir?



Öncelikle milletvekilli seçildikten sonra siz Türkiye’nin milletvekilisiniz.  Bize ulaşanların sıkıntı ve taleplerini çözmeye çalışıyoruz. Kocaeli, Anadolu’nun, Türkiye’nin, dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Kocaeli üreten, dinamik bir şehirdir. Türkiye’nin büyümesine 2023 hedefine büyük katkı sağlayan bir şehirdir. 13 organize sanayi bölgesinin olduğu, 36 uluslararası limanın olduğu, havalimanının olduğu, 2 denizinin olduğu, kış turizmi için önemli bir merkez olan Kartepe Kayak Merkezi’nin olduğu, göletlerinin Sapanca Gölü’nün olduğu, tarihiyle doğasıyla çok güzel bir şehrimizdir. Bir yandan da doğduğum şehir olan Ağrı’nın, Ağrılı hemşerilerimizin sıkıntı ve sorunlarını da elimden geldiği kadarıyla Ağrı milletvekili Cesim GÖKÇE bey ile koordineli yerine getirmeye gayret ediyoruz. Ve tabi Hakkari’nin fahri milletvekiliyim. Hakkari İnsanımızın da taleplerini elimizde geldiği kadar  diğer iki arkadaşımızla birlikte sıkıntı ve sorunlarına çözümü bulmaya gayret ediyoruz. Ayrıca da asli işimiz olan parlamentonun devamlılığına katılım sağlıyoruz. Adaylık sürecinde de çokça dile getirdiğim şey sivil bir anayasa konusunda da elimizden  geldiği kadar çaba sarf ediyoruz. 
 
Yoğunluğunuzun arasında vakit ayırıp Sivil Düşünce’ye verdiğiniz röportaj için teşekkür ederim.
Sivil Düşünce’yi beğeniyle takip ediyorum ve çokta başarılı buluyorum. İnşallah bu başarınız katlanarak büyür.