Tüm dünyanın aylardır canlı yayınlarla izlediği yabani Asya filleri, uzun yürüyüşlerinin ardından doğal habitatlarına geri döndü. Çin Ulusal Ormancılık ve Otlak İdaresi’den verilen bilgiye göre, Yunnan eyaletinde kuzeye doğru hareket eden Asya filleri Yuanjiang Nehri’ni geçerek güvenli bir şekilde yaşam alanına ulaştı.

Yunnan eyaletinde yer alan Xishuangbanna Ulusal Doğa Koruma Bölgesi’nde yaşayan 17 fil, 16 Nisan tarihinde “turistik gezilerine” başladı. “Grup, ilk olarak Pu’er şehrinden geçerek Yuanjiang ilçesine taşındı. 24 Nisan’da bu Asya fillerinden ikisi Pu’er şehrine geri döndü, kalan 15 fil kuzeye göç etmeye devam etti. 2 Haziran’da fil grubu Yunnan eyaletinin merkezi Kunming şehrine girdi

 

Son aylarda yabani fillerin nadir uzun mesafeli göçü, yurtiçinde ve yurtdışında büyük ilgi gördü. İnsanlar canlı yayınlarla fillerin hareketlerini izledi. Kuzeye doğru göç sırasında bu “kara devler”, Xishuangbanna’dan kuzeye doğru yaklaşık 500 kilometre hareket etti ve neredeyse tüm Yunnan eyaletinin yarısını geçti. Yol boyunca, filler köylere ve tarlalara girip gıda ürünleri ve su kaynakları aradı.

Fillerin seyahati sırasında insanların ve yaşam alanlarının zarar görmemesi için onlarca görevli çalıştı, fillerin tüm yolculukları drone’larla izlendi. Tarım alanlarına girmemeleri için belirli aralıklarla fillere yemek ve su verildi. Buna karşın ortaya çıkan filler nedeniyle oluşan tüm ekonomik kayıp hükümet tarafından karşılanıyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı