2021 yılında Türkiye'de en çok konuşulan konular arasında politika faizi ile birlikte Dolar / TL paritesi yer aldı. Gerek Fed'in şahin açıklamaları, gerek istihdam verisinin beklentilerden iyi gelip ekonominin coronavirüs öncesi döneme yaklaşması, gerekse de PMI verileri ile Dolar güç kazandı. Dolar endeksinin 12 ay sonra 94 seviyesinin üstüne çıkması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,55'leri görmesi son günlerde doların güçlenmesini daha da hızlandırdı. Doların değer kazanması gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskıladı

 

Küresel piyasalar haricinde Dolar / TL tarafına bakılırsa 2018 yılında başlayan kur şoku, para ve maliye politikalarında istenen verimin alınamamasıyla devam etti.

 

2020 yılındaki TCMB Başkan değişikliği ve TCMB faiz kararları kur tarafını en çok etkileyen etmenler olarak ön plana çıktı. Kasım 2020'de Naci Ağbal'ın göreve gelmesi ve yapılan politikalardan istenen verimin alınmaya başlamasıyla 6,90'lara kadar geri çekilen kur, Mart ayındaki 200 baz puanlık faiz artırımı sonrasındaki TCMB Başkan değişikliği sonrasındaki piyasalardaki güvensizlik nedeniyle sert yükselişe geçti. Başkan değişimi faiz indirimi algısını daha çok kuvvetlendirirken, kurdaki yükseliş enflasyonun politika faizinin üstüne çıkmasına neden oldu. Başkan değişikliği ile 2021 yılının başlarında faiz indirimi konuşulmasa da son PPK'da yapılan 100 baz puan indirim ile Dolar / TL kuru 9,00 seviyesine dayandı. TCMB, yüksek gıda, enerji ve tedarik sorunun geçici olduğunu belirterek politika faizinin çekirdek enflasyona bağlı olduğunu belirlemesi ile faiz indirimi Dolar / TL’nin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. TL, dolar karşısında 2021 yılında %17'ye yakın değer kaybetti.

 

 

 

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı